Am un testament facut de o batrana fara urmasi pentru o mandarda dintr-un imobil. In prezent proprietara traieste. Eu doresc sa renovez total mansarda, numai ca imi este teama ca nu cumva dupa ce eu ii renovez casa sa ma dea afara. Exista vreo solutie care sa ma protejeze? De exemplu, sa inchei un act la notar cum ca nu are voie sa anuleze testamentul, sau in cazul in care o face sa imi restituie banii investiti? Cu act de vanzare nu este de acord.
In testament am fost instituit legatar cu titlu particular. Ce inseamna lucrul acesta?
Propuneti-i un contract de intretinere. Contractul va arata expres ca doamna va ramane in casa si o va putea folosi cum va dori cu conditia sa o intretineti (adica sa-i asigurati alimente, medicamente, haine etc) pana la decesul acesteia. In acest mod batrana nu se mai poate razgandi si dvs. aveti siguranta investitiei pe care o faceti.
Testamentul NU ESTE O SOLUTIE .In orice moment se poate face un alt testament chiar si fara sa mearg la notar.
Eu vreau o solutie cat mai rapida pentru ca nu stiu cat mai traieste. Daca mai traieste 10 ani eu ce fac, o intretin pana atunci?
Momentan retaltiile sunt foarte bune in prezent si este o persoana de buna credinta. Dar eu vreau sa ma asigur, pentru ca nu se stie cum va mai gandi peste cativa ani sau daca va deveni senila.
Testamentul nu este o solutie – corect – dar nu doar pt motivul ca poate face batrana un nou testament ci si pt faptul ca dv deveniti proprietar numai dupa moartea acesteia.
"Langa” testament e bun un si un contract de intretinere...
Si ce ar trebui sa contina acest contract de intretinetre? Nu va deveni pentru mine o povara? momentan eu am datoria doar de a o inmormanta si a-i face cele crestinesti dupa deces.
Contractul de intretinere este contractul prin care o parte instraineaza un bun sau plateste o suma de bani, iar cealalta parte se obliga sa-i asigure intretinerea in natura pe timpul vietii si dupa moarte sa o inmormanteze.
Debitorul intretinerii este obligat sa acorde intretinerea in natura, el neputandu-se elibera de executarea acestei obligatii. Fiind un contract nenumit, in caz de neexecutare se va putea cere rezolutiunea contractului, fara a se putea acorda debitorului termen de gratie. Ca urmare, dreptul de proprietate asupra bunului va fi redobandit de creditorul intretinerii.