avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj - medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj - medical

Daca sotul meu din motive medicale (lucreaza la temperaturi de -25 grade Celsius) nu mai poate lucra pentru societatea X atunci are dreptul la somaj sau nu? Cum trebuie procedat?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:32, 19 Iunie 2012
Pentru a putea beneficia de somaj, CIM trebuie sa inceteze din motive neimputabile salariatului.In situatia sotului dvs, societatea ar trebui sa desfiinteze locul de munca.

Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]C.Mun
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
inteleg, dar tocmai din cauza faptului ca nu i-au asigurat echipamentul adecvat a ajuns in situatia de fata...nu mai poate rezista la frig, e penibil sa relatez pe larg motivul:blush2:
Acum nu are importanta motivul.:) Ideea e ca sotul dvs nu mai rezista fizic la frig si trebuie sa-si schimbe jobul, pentru ca sincer, nu cred ca angajatorul va fi atat de receptiv incat sa-i desfaca CIM cu art 65(1) prezentat mai sus...si nici nu vad o sansa sa-i ofere echipamentul de protectie corespunzator , cerut de lege, pentru munca la temperaturi joase...:(
1. Poate beneficia de indemnizatie de somaj si daca este concediat cu urmatoarele articole din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

2. Sa vorbeasca cu angajatorul si sa se opreasca la una din cele doua posibilitati de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa terminarea ccc encso encso buna ziua.am o intrebare.Mi se termina concediul de maternitata si nu pot sa rezolv cu cine sa-l las pe copii,am cerut firmei sa ma trimite in somaj,dar nu ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? FMM FMM Buna ziua, Am lucrat 1 an si 10 luni la o firma, avand contract de munca pe perioada nedeterminata, iar de o saptamana am avut o discutie cu angajatorul ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj dupa concediu crestere copil yulianaz81 yulianaz81 Buna ziua,am fost in concediu pt crestere copil pana la 2 ani,sa terminat concediul in data de 16 09 2012,ma-m reintors la munca pt 2 luni,acum nu mai am ... (vezi toată discuția)