un functionar public este ales consilier local....poate cere suspendarea raporturilor de serviciu pe perioada exercitarii mandatului de consilier local pentru a nu exista incompatibilitate?
Asta am gasit pe google:
Candidaturi
Funcţionarul public poate candida pentru o funcţie eligibilă sau poate fi numit într-o
funcţie de demnitate publică (art. 97 al Legii 161/2003). Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă:
-- pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu
este ales;
-- până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în
cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit.
doar daca functia publica in discutie este de executie. daca este de conducere atunci se impunea incetarea raportului de serviciu de la candidatura, potrivit Legii 161/2003
Art. 88 alin.1 lit. c din legea 161/2003 prevede clar situatia de incompatibilitate intre calitatea de consilier local si ocuparea unei functii publice in cadrul aparatului propriu al consiliului local respectiv. Art. 91 alin.3 din aceeasi lege obliga alesul local sa demisioneze din una dintre functiile incompatibile in cel mult 15 zile de la alegerea in functie.
Deci, daca vrea, poate fi functionar public la o primarie si consilier local in alta localitate, altfel nu se poate.
atunci care este sensul art 97 (2) lit.b?
Art. 97. - (1) Funcţionarul public poate candida pentru o funcţie eligibilă sau poate fi numit într-o funcţie de demnitate publică.
(2) Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă:
a) pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales; b) până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit.
Ce se intelege prin functie eligibila ?
Nu se pune probleme ocuparii functiilor simultan, pentru ca e clar incompatibilitate, ci de pastrare a functiei publice de executie,prin suspendare, pana la terminarea mandatului de ales local
Legea 188/1999 r2 : Art. 34. - (1) Functionarii publici pot fi alesi sau numiti intr-o functie de demnitate publica, in conditiile legii.
(2) Inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot fi numiti in functii de demnitate publica numai dupa incetarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu.
(3) Inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa incetarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu.
distinctia dintre situatia functionarilor de conducere si a celor de executie este evidenta in art.34 din legea organica a functionarilor publici.
astfel ca daca esti functionar public de conducere sau inalt functionar devine aplicabil art.34 in mod special, iar restului de functionari (adica de executie) li se aplica restul de norme referitoare la suspendarea raportului in caz de candidatura pt functie de demnitate publica.
avand in vedere ca normele in speta nu fac referire la tipul de functionari publici carora li se aplica, s-ar intelege ca se aplica tuturor, insa acest lucru nu este posibil datorita textului legal al art.34 care face diferenta in mod cert.