avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensia de boala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensia de boala

Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si eventual care este modul de calcul al pensiei de boala. Eu am 20 de ani de gr. 1 si cca 2 ani gr.III , vecghime.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:02, 5 Ianuarie 2009

Tot ce va intereseaza aveti in art. 57 al Legii nr. 19/2000 reactualizata
Art. 57. - (1) Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.
TABELUL Nr. 3

------------------------------------------------
Varsta asiguratului Stagiul de cotizare
in momentul ivirii necesar
invaliditatii (ani)
------------------------------------------------
sub 25 ani 5
25-31 ani 8
31-37 ani 11
37-43 ani 14
43-49 ani 18
49-55 ani 22
peste 55 ani 25
------------------------------------------------

(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabelul nr. 3.
(3) Asiguratii prevazuti la art. 47 beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabelul nr. 3, in raport cu varsta avuta la data expertizarii.
(4) Au dreptul la pensie de invaliditate si persoanele care la data ivirii invaliditatii nu mai au calitatea de asigurat, dar indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1), (2) sau (3).
Au dreptul la pensie de invaliditate asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza: accidentelor de munca ; bolilor profesionale si tuberculozei ; bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca .

Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, potrivit dispozitiilor Legii nr.19/2000 - citate mai sus.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.

Pensia de invaliditate, indiferent de grad, se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie din anul deschiderii drepturilor la care se aplica indexarile din anul respectiv .
La stabilirea pensiilor de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana in momentul incadrarii intru-un grad de invaliditate.
In cazul asiguratilor care au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.
Pentru stagiul potential punctajul anual al asiguratului este:
- 0.75 puncte pentru gradul I de invaliditate (handicap grav)
- 0.60 puncte pentru gradul II de invaliditate (handicap accentuat
- 0.40 puncte pentru gradul III de invaliditate (handicap mediu)
Stagiul potential rezultat nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care asiguratul ar fi putut sa il realizeze de la data ivirii invaliditatii pana la implinirea varstei la care, in conditiile legii, poate solicita o pensie pentru limita de varsta.
Asiguratilor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare cerute la art. 47 din Legea nr.19/2000 si stagiile de cotizare realizate efectiv.
In cazul persoanelor care satisfac obligatii militare, elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca datorita accidentelor sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale. stagiul potential luat in calcul la stabilirea pensiei de invaliditate il constituie stagiul complet de cotizare, conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala BRANDY_B BRANDY_B Buna ziua,as avea si eu o intrebare:o persoana de sexul feminin cu varsta de 53 de ani si 23 de ani in campul muncii si cu un diagnostic de sindrom vertiginos ... (vezi toată discuția)
Pensionare fara vechime in munca scorus69 scorus69 Buna ziua o ruda de a mea este nascut in 1972 si nu are pe cartea de munca decat 5 ani de munca.Acum are probleme mari de sanatate.Poate cumva sa se ... (vezi toată discuția)
Pensionarea pe caz de boala rambela rambela Care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru pensionarea pe caz de boala? (vezi toată discuția)