In urma decesului tatalui, am constatat ca actul de proprietare pentru casa si gradina a fost emis de primarie pe numele mostenitorilor bunicii, desi exista o sentinta civila emisa anterior titlului de proprietate. Prin sentinta civila si actele semnate de fratii lui, tata a dat parte din gradina unui frate, a platit altui frate si ceilalti doi frati au renuntat in favoarea lui.
Suprafata terenului casei si gradinii din actul de mostenitor de la bunica, nu coincide cu suprafata reala, deci notarul cind a facut actul de mostenitor dupa decesul tatalui meu, a considerat necesar sa se faca corectarea titlului de proprietar primaria luind in considerare Hot Jud si sentinta civila, sa facem masuratori recente si la intabulare sa se tina cont de Hotarirea Jud, corectindu-se in cartea funciara si greseala facuta la emiterea titlului de proprietar.
Insa cartea funciara a luat in considerare Titlul de Proprietate gresit, deci intabularea este pe numele celor cinci frati, ca si cind cedarea unei parti de gradina nu s-a facut si un frate nu a fost deja platit de tata pentru mostenirea lui de la bunica.
Cum se poate rezolva aceasta situatie?
Sesizati oficial serviciul specializat din primarie care a emis tritlul de proprietate ca acesta este in contradictie cu hotararea instantei civile
Dupa emiterea noului titlu de proprietate soliciati la OCPI notarea acestuia in evidente
Multumesc pentru raspuns
Este primarie de comuna si inainte de a ajunge la notar le-am arata Hot Jud cu sentitna civila, dar mi-au spus ca ei nu mai fac rectificari de Ttilu- eventula la Prefectura.
Ce pot face?
Primaria nu modifica titluri de proprietate. Probabil ca in 1991 au facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate toti cei cinci mostenitori ai bunicii, fiind, drept consecinta, trecuti toti pe titlul de proprietate. Eu vad problema astfel: titlul de proprietate nu trebuie corectat, ci anulat partial prin instanta, astfel incat sa fie radiati fratii tatalui care au renuntat la mostenire (renuntarea opereaza per total mostenire, nu doar referitor la anumite bunuri). Apoi, cu sentinta judecatoreasca pe care o detineti, mergeti la notariat si faceti partajul: fratelui caruia i-a fost cedata deja o parte din curte o va primi, individualizat, pe numele sau, iar celalalt frate careuia i-a fost platita sulta, va primi cota sa parte din celelalte terenuri inscrise pe tp (daca mai sunt astfe de terenuri - daca nu mai sunt, TP-ul fiind emis exclusiv pentru curte, la constatarea nulitatii absolute partiale a TP-ului pe cale judecatoreasca, vor fi radiati atat fratii renuntatori cat si cel care a fost despagubit). Temeiul juridic: art. III lit. a din legea 169/1997.
Din experienta cit dureaza o astfel de procedura? Si cit costa?
Apoi intabularea in cartea funciara s-a facut DEJA dupa Titlu de Proprietate, desi actele au fost depuse de mama ca mostenitor, documentatie atasata continind si sentinta civila data inaintea emiterii Titlului de Propr.
Deci ajuta acum sa anules in instanta Titlul de Propr., daca intabularea in cartea funciara este gresita? Cum se poate rectifica intabularea din cartea funciara? Doar in instanta?
Procedura in instanta poate dura cel putin cateva luni... despre costuri: actiunea este scutita de taxa de timbru, expertiza nu vad rostul sa se faca, deci te-ar costa doar avocatul. Odata obtinuta sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila, in baza ei se corecteaza cartea funciara.