avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema legata de legea 18
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema legata de legea 18

Bunica mea a obtinut in instanta pamantul care i se cuvenea cf legii 18 in 1994.La cateva luni a facut o chitanta de mana intre ea si unul din copiii sai prin care ii vinde respectivul teren.In 1998 apare titlul de proprietate in care este trecut doar numele fiului care a cumparat terenul.In momentul de fata ceilalti copii ai bunicii l-au dat in judecata pe fratele lor invocand nulitatea absoluta partiala a titlului.Au vreo sansa de castig?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 14:11, 14 Aprilie 2011
daca bunica traia, titlul de proprietate nu putea fi emis pe numele fiului. Aceasta este o cauza de nulitate a titlului. Insa tranzactia dintre bunica si fiu sta in picioare, intrucat bunica este titularul dreptului de proprietate. Daca bunica a decedat intre timp, vor veni toti mostenitorii la succesiune, iar pamantul impartit intre mostenitori. Iar fiul care are acel contract, poate solicita mostenitorilor sa il vanda, in caz contrar va poate chema el in judecata.
Absolut. Titlul de proprietate se emite pe numele persoanei care a formulat cererea (si care are, evident, dreptul la acel pamant), cu atat mai mult cu cat intre bunica si fiu exista doar o chitanta de mana. In masura in care hotararea judecatoreasca de retrocedare este pe numele bunicii iar TP pe numele fiului acesteia, acel TP este nul.
Multumesc pentru lamuriri!:vishenka:
ordinea a fost asa:
-in 1994 sentinta in favoarea bunicii de retrocedare a terenului
-in1994 se vinde terenul catre fiul acesteia
-in 1995 moare bunica
-in 1998 se da TP pe numele fiului care a cumparat
-in 2011 este atacat TP
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
mihaela harcan, utilizator
am intalnit un asemenea caz, sentinta in 91 pe mama, in 2000 moare mama, fiul mostenitor vine si solicita titlul pe numele lui (nefiind inca eliberat), in anexa de fond funciar apare doar mama, titlul se elibereaza pe mama (decedata) iar fiul isi face mostenirea.
In cazul tau titlul trebuia emis pe numele bunicii, iar fiul care a cumparat trebuia sa va cheme la notar sa faca mostenirea sau sa va puna sa semnati toti ca ii vindeti. Daca nu erati de acord va chema el in instanta pe voi pentru a recunoaste actul incheiat intre el si mama lui. Ca de fapt el, a cumparat doar un drept litigios.
Clar, titlul de proprietate in cauza este lovit de nulitate absoluta. El va fi anulat de instanta, iar comisia locala si cea judeteana de fond funciar vor fi obligate sa emita altul, pe numele bunicii decedate. Acea chitanta nu sta in picioare, se va dezbate succesiunea de pe urma bunicii.

Alte discuții în legătură

Fond funciar born_bad born_bad Salut, va rog sa-mi spuneti si mie ce optiuni am. In1994 fratii mamei s-au prezentat la Notariatul de Stat, in calitate de mostenitori ai bunicii( decedata ... (vezi toată discuția)
Eliberare titlului de proprietate s-a fãcut legal? valixlm valixlm În anul 1998 un unchi a făcut cerere de moştenire de la unchiul său (frate cu tatal acestuia). Odată cu intrarea în vigoare a legii 67/1990 nepoţii ... (vezi toată discuția)
Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)