În anul 1998 un unchi a făcut cerere de moştenire de la unchiul său (frate cu tatal acestuia).
Odată cu intrarea în vigoare a legii 67/1990 nepoţii au facut cerere de retrocedare a unei suprafete de teren existente în registrul agricol la rolul bunicii decedate mama unchiului mentionat mai sus şi care mai avea 2 frati cu urmasi.
Cerere nepoţilor a fost aprobata, dar cand a fost eliberat titlul de proprietate a fost luata în calcul cererea de moştenire din 1998 a unchiului. Deci pe titlu eliberat pe numele bunicii la mostenitori apare unchiul, acum decedat care are urmaşi, ceilalti nepoti care au semnat a doua cerere pentru acelasi teren, in situaţia actuala ne mai vand drept de proprietate.
Întrebarea este dacă poate fi eliberat un titlu de proprietate în baza unei cereri care face referire la altă moştenire.
Vă multumesc anticipat!
Din cate stiu eu, legea 67/2010 doar modifica alin 3 al art. 18 din legea 18/1991, nu prevede si un nou termen de depunere a cererilor. Eu interpretez aceasta modificare a art 18 in sensul ca persoanele care au facut cereri in termen pana acum si au fost trecute in anexele pentru despagubiri, pot beneficia de puneri in posesie din aceste terenuri ramase la dispozitia comisiei locale. Pana la aparitia legii 67/2010, aceste terenuri ramaneau la dispozitia comisiei, care le putea pune la dispozitie pentru infiintarea de exploatatii agricole, prin inchiriere, concesionare sau vanzare.
Este posibil ca unchiul dvs. sa fi solicitat deja acea suprafata de teren in baza legii 247/2005 si sa fi fost trecut atunci intr-o anexa de despagubiri, ulterior, in baza legii 67/2010 fiindu-i eliberat titlu de proprietate? Ultima zi pentru depunerea cererilor in baza legii 247/2005 a fost 30.11.2005.
Unchiul meu a făcut în 1998 o "cerere de moştenire" de la fratele tatălui său care nu avea urmaşi şi în care cerere nu era menţionat numele bunicii noastre. După spusele reprezentantului primăriei în registrul agricol terenul se află la rolul bunicii iar la moştenitori unchiul în baza acelei cerereri de moştenire, deşi mai avea 2 fraţi în viaţă la acea dată.
Consider că deoarece cererea nu făcea referire la bunică, în registrul agricol nu trebuia să apară decăt bunica eventual cu cei 3 copii iar titlul trebuia eliberat în baza cererii făcute şi semnate de toţi urmaşii în anul 2009. Mai trebuie spus că în anul 2010, odată cu intrarea in vigoare a legii 67 pentru modificarea art 18 alin 3 unul dintre copii unchiului a făcut la solicitarea celui de la registrul agricol o nouă cerere în nume propriu fără a anunţa şi pe ceilalţi semnatari ai cererii din 2009.
Chiar şi aşa nu ar fi fost nici o problemă dacă verii mei copii unchiului nu s-ar fi întors cu 180 grade ne mai vrând să împărţim frăţeste, după ce au că pe titlu la moştenitori este tatăl lor în baza cererii de moştenire pe care o contest.
Menţionez că pe părinţii îi chemă Nicolae şi Niculae iar pe titlu apare Nicolae deşi celălalt a făcut cererea.
Credeţi că, contestarea în instanţă a titlului are vreo şansă de reuşită?
Sper să fi fost destul de explicit.
"Dupa spusele reprezentantului primariei"...dvs. personal vi s-a eliberat o copie a registrului agricol 1959-1963 ca sa vederi clar cine este trecut acolo?? Vi s-a eliberat o copie a cererii facute de unchi in 1998? (apropo, dosarele depuse in baza legilor fundului funciar sunt publice). Pe titlul de proprietate trebuie sa scrie ca titular este X (unchiul dvs), in calitate de mostenitor al defunctului Y (cine figureaza aici? bunica dvs sau fratele bunicului dvs?). Insa, chiar daca in registrul agricol ar figura bunica cu cei 3 copii ai sai (printre care si unchiul), nu vad cum s-ar putea dovedi faptul ca unchiul era persoana neindreptatita (nulitate absoluta a TP, conform legii 169/1997, art. III lit a), din moment ce pamantul ar fi fost al mamei sale. Problema este de ce nu au facut toti cei trei frati cerere de retrocedare impreuna, la timpul ei? Puteti solicita instantei constatarea nulitatii relative a TP, in sensul completarii acestuia cu numele celorlalti 2 frati ai unchiului dvs, insa instanta foarte probabil va cere sa faceti dovada faptului ca toti 3 au facut cerere de retrocedare la vremea ei, ceea ce inteleg ca nu s-a intamplat... Nu este o actiune imposibil de admis...depinde de instanta, depinde de actele din dosar, depinde de cum se apara comisia locala, depinde de multe...
"Dupa spusele reprezentantului primariei"...< am văzut registrul agricol şi am văzut că acolo este trecută bunica şi unchiul>. Vi s-a eliberat o copie a cererii facute de unchi in 1998? <Da am primit o copie a acestei cereri pe care numele bunicii nu apare. Cererea are două numere de înregistrare>. Pe titlul de proprietate trebuie sa scrie ca titular este X (unchiul dvs), in calitate de mostenitor al defunctului Y (cine figureaza aici? bunica dvs sau fratele bunicului dvs?) <Figurează unchiul în calitate de moştenitor al bunicii>. Insa, chiar daca in registrul agricol ar figura bunica cu cei 3 copii ai sai (printre care si unchiul), nu vad cum s-ar putea dovedi faptul ca unchiul era persoana neindreptatita (nulitate absoluta a TP, conform legii 169/1997, art. III lit a), din moment ce pamantul ar fi fost al mamei sale <Nu vreau să dovedesc, că unchiul este neîndreptăţit ci doar că cererea depusă de unchi nu poate sta la baza eliberării TP deoarece cererea unchiului se referea la fratele tatălui său nici decum la bunica care avea trei copii >. Problema este de ce nu au facut toti cei trei frati cerere de retrocedare impreuna, la timpul ei? <Dacă cererea unchiului nu face referire la bunică înseamnă că nici unchiul nu a făcut cerere pentru bunică şi deci nici un copil nu a făcut cerere pentru bunică.
Deci în acest caz se poate constata nulitatea relativă a TP şi completarea acestuia cu cei doi fraţi sau eliberarea unui alt titlu pe care să nu se treacă moştenitorii?>
Sper să fi fost destul de explicit. Nu am avut niciodată de-a face cu o instanţă şi de aceea pun atâtea întrebări. Nici acum nu ştiu dacă o să mă bag. Verii m-au ambiţionat şi nu-mi plac oamenii cu două feţe. Dacă am şanse de câştig de minim 70% risc nişte bani deşi la o rezolvare fericită nu mă aleg cu nimic deoarece renunţ în favoarea fratelui meu care este mai amărât.
Multe mulţumiri!