avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noul Cod Civil poate anula anumite articole din Legea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noul Cod Civil poate anula anumite articole din Legea 230/2007 ?

In cadrul unei Asociatii de proprietari s-a reparat ascensorul (schimbat motor). Unul din proprietari, locuind la demisol, nu foloseste ascensorul. Intrebarea este: participa si el la plata acestei reparatii, chiar daca la plata functionarii curente nu participa? Altfel spus, la reparatiile mari, capitale, Legea 230 prevedea ca trebuie sa participe toti coproprietarii, conform cu cota indiviza. Dar, se pare ca un art. din noul Cod civil, ar indica altceva, si anume ca, in cazul in care o lucrare ar aduce beneficiu doar unei parti dintre proprietari, numai acestia trebuie sa plateasca. Asadar, fara sa fi fost abrogat art. respectiv din Lgea 230/2007, se aplica prevederile noului cod civil? Multumesc pentru raspuns.
Constat ca am "mancat" o cifra...Scuzati. Desigur, ma refer la Legea 230/2007 !
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
Lidia2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:52, 27 Iunie 2012
Liftul reprezinta parte comuna a carei intretinere si reparatie intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari ,care repartizeaza costurile de intretinere tuturor proprietarilor-fara exceptii sau derogari si indiferent de nivelul unde domiciliaza
Da, asa stiam si eu...Dar, o doamna avocat, membru in Asociatie si cu proprietatea la demisol a ridicat exceptia cu pricina...Cum ca noul Cod Civil...etc. Merci pentru raspuns, noapte buna.
In situatia in care domna avocat membru al asociatiei a ridicat exceptia ,se impunea sa probeze in conditiile legii,cum dovedeste ca reparatia liftului aduce beneficii strict anumitor proprietari in detrimentul restului
Este o interpretare fortata-susceptibila de interese personale ridicarea de astfel de pretentii,in conditiile in care nu exista dispuse interdictii pentru utilizarea liftului
Toate cheltuielile care se repartizeaza pe cota-parte indiviza se platesc de toti proprietarii, indiferent de beneficiu.
Ati putea sa-i spuneti doamnei avocat ca deja exista aceste exceptii, referitoare la "beneficiu" sau lipsa acestuia, la art.35 din HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230/2007 si anume:
Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate la etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de la etajele superioare
...

In rest, orice proprietar detine o cota-parte indiviza in toate elementele proprietatii comune fortate si perpetue....si acest lucru nu se va schimba in vecii vecilor.
Cheltuielile presupunand cota-parte de proprietate trebuie sa le achite.

Dar daca dumneaiei are o alta interpretare in lumina NCC poate ne spuneti si noua care sa fie articolul in chestiune.
Respectiva doamna are apartamentul la demisol si cu intrare separata,nu prin corpul prevazut cu ascensor.Deci, a nu fi pusa la plata consumului de energie pentru functionarea ascensorului este nu doar legal, dar si de bun simt. Dar, nedorind sa achite partea ce-i revine pentru schimbarea motorului ascensorului a invocat un art. al noului C.c., care in opinia dumneaei ar prevala fata de legea 230/2007. Nu cunosc amanunte, dar, luni ce vine ar trebui sa avem sedinta de condominiu si Dna. Administrator mi-a comunicat ca va fi luata in discutie problema respectiva. Eu stiam ca toti trebuie sa participam la repararea partilor comune, conform cu cota parte si principiului enuntat de D-voastra, proprietate FORTATA SI PERPETUA....Voi reveni dupa ce voi afla ce articol invoca Dna. respectiva. Multumesc pentru raspuns, o zi buna va doresc.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli ascensor vivica vivica Buna ziua.Locuiesc la etajul unu al unui imobil cu sapte nivele dotat cu ascensor vechi ce se strica mereu, necesitand reparatii ,deci costuri mari de ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu ascensorul bellefille bellefille Buna seara. Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si ... (vezi toată discuția)