avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua! In urma divortului, am facut partajul. Daca tatal copilului s-a recasatorit, sotia lui actuala are drept de mostenire la proprietatile acestuia in urma partajului cu mine, daca acesta decedeaza primul?Sotia actuala a acestuia nu are nici un venit si nici locuinta iar copilul meu a spus ca i-a interzis sa mai intre in fosta lui camera...si este foarte rece si recalcitranta cu el..
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 11:49, 20 Iunie 2012
Da, în calitate de soţie supravieţuitoare are dreptul la o cotă din bunurile patrimoniale ale soţului ( un sfert din moştenire, în concurs cu descendenţii) , fără a avea relevanţă faptul că bunul era propriu sau că ea nu are venituri. Va avea şi un drept de abitaţie , adică de a locui în imobil , pe o perioadă de cel puţin un an de la decesul soţului .
ART. 973 codul civil

Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altã locuinţã corespunzãtoare nevoilor sale beneficiazã de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit pânã la data deschiderii moştenirii, dacã aceastã casã face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacã locuinţa nu este necesarã în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacã pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altã locuinţã corespunzãtoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept înceteazã, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recãsãtorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţioneazã de cãtre instanţa competentã sã judece partajul moştenirii, care va hotãrî de urgenţã, în camera de consiliu.
ART. 974
Dreptul special de moştenire al soţului supravieţuitor
Când nu vine în concurs cu descendenţii defunctului, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângã cota stabilitã potrivit art. 972, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ametist ametist Soti fara copii. Unul dintre ei decedeaza. Cum se face succesiunea? Cine participa de drept la succesiune? Cui revine averea defunctului? (vezi toată discuția)
Succesiune sot supravietuitor dimabronia dimabronia buna ziua. De curand mi-a decedat sotul. Impreuna ne-am cumparat un apartament si o masina , iar acum sant amenintata de fratele sotului ca a acceptat ... (vezi toată discuția)