avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Pana anul acesta ,pentru orele suplimentare,aveam un spor de 100% din salariul de baza.Din acest an ,datorita unor dificultati financiare,ni s-a dat un act aditional la regulamentul intern,in care se spune ca munca suplimentara se va plati doar cu un spor de 10% si cu ore libere platite in extrasezon.Incepand cu 1 iunie este valabil acest act.Din acea zi suntem chemati la munca aproape in fiecare zi de sambata si duminica.Este corect sa se procedeze asa?Adica pentru o zi de sambata lucrata nu vom fi platiti in sezon decat cu 10%,urmand a recupera restul la toamna?In acest caz,la un salariu de 6 ron pe ora,vom fi platiti cu 4,8 lei pentru o zi de sambata/duminica?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 11:07, 11 Iulie 2012
Contractele colective de munca la nivel de unitate nu pot contine prevederi inferioare legislatiei muncii.
Conform art. 122 (1) Codul Muncii munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Conform art. 123 (2) Codul Muncii sporul pentru munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75%% din salariul de baza.
Prevederile acelui act aditional sunt nule pentru ca ele contin prevederi inferioare Codului Muncii.
Nu confundati munca suplimentara cu munca in week-end .. in acest sens :
1. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

2. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

Spor care poate fi si de 1%...
vvmarlena a scris:

.......
Adica pentru o zi de sambata lucrata nu vom fi platiti in sezon decat cu 10%,urmand a recupera restul la toamna?In acest caz,la un salariu de 6 ron pe ora,vom fi platiti cu 4,8 lei pentru o zi de sambata/duminica?
Va multumesc!


Calculul este corect,inainte vi se platea 200%,(100% orele prestate s, adica 6x8=48leisi cate un liber platit)acum doar 110%,(10%pt. orele prestate s,adica 0,60x8=4,8lei si liber la toamna),insa cu liberul la toamna nu pot fi de acord,nu este corect ,pt.ca nu se respecta prevederile art.137(4)(5)Codul Muncii:

(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Pentru acest aspect ar trebui sesizat ITM ul.

Vorbiti de act aditional la RI,asa ceva nu trebuie sa fie. RI este un act unilateral al angajatorului in timp ce un act aditional se face in urma unei negocieri intre parti. Poate este un act aditional la CCM, ceea ce este cu totul altceva.
Inclin sa cred si eu ca s-a negociat un spor pentru lucru in zilele de sambata si duminica .Orele suplimentare au alt regim.

Orel;e lucrate suplimentar se pot da ca recuperari in perioadele inactive
Art. 114 din codul mucii republicat
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)—
(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)—
(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Nu este act aditional la CCM,ci act aditional la Regulamentul Intern.La sfarsit se specifica si faptul ca celelalte prevederi din ROI raman neschimbate.In societate sunt persoane care desfasoara si munca peste cele 8 ore normale(lucreaza 12 ore pe zi),dar pe mine ma intereseaza efectiv orele de sambata si duminica.Nu se face diferenta intre orele lucrate peste cele 8 ore si cele lucrate sambata si duminica.Ce se intampla in situatia cand in extrasezon vom fi pusi in situatia in care vom fi anuntati ca nu putem beneficia de liberul platit pentru ca nu sunt bani sau nu exista personal care sa lucreze in zilele in care trebuie sa beneficiem de liberele platite?

Alte discuții în legătură

Compensare ore suplimentare sorinnell sorinnell Buna ziua, De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele de repaus saptamanal SLDTimisoara SLDTimisoara va rog sa ma lamuriti daca o persoana lucreaza simbata trebuie sa i se acorde timp liber platit,la 8 ore lucrateprimeste 16 ore libere platite in termen de 60 ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare soucadan soucadan Buna ziua, un angajat este chemat la lucru si efectueaza intr-o zi de sambata 4 ore, cate ore libere va primi in urmatoarele 60 de zile?....4 ore sau 8 ore? (vezi toată discuția)