avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj

Va rog sa-mi spuneti ajutorul de somaj ce procent se plateste si din ce ( din salariul min pe economie sau din salariul de baza al angajatului din care s-a oprit somajul)?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: MarinD , utilizator 18:48, 5 Ianuarie 2009
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 1 an, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, sînt: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
În cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt şi militarilor care au efectuat stagiul militar, indemnizaţia de şomaj se acordă pe o perioadă de 6 luni şi este o sumă fixă, lunară, reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acesteia. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţămînt absolvită. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărîre de guvern, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj era de 500 lei.
Multumesc mult pt lamuriri.Eu am o vechime de 19 ani de munca. Acei 7% se adauga la cei 75 %?
Indemnizatia de şomaj este o suma neimpozabila, reprezentind 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu mai mare de trei ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
In situatia dvs, indemnizatia de somaj este :
75% x salariul minim brut pe tara + 7% x media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.
Va multumesc pt raspunsuri.As mai avea o nelamurire:D cum se calculeaza cei 7% ?Daca venitul pe ultimile 12 luni a fost de 900 RON lunar.
Cu stima, Dorin
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2009
MarinD, utilizator
Daca intrati in somaj dupa 01 ianuarie 2009, indemnizatia de somaj pe care o veti primi este :
75 % x 600 + 7% x 900 = 513 lei

Alte discuții în legătură

Somaj Mariana Petriuc Mariana Petriuc de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca? (75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)
Valoare indemnizatie somaj 2010 shumy shumy Buna ziua! Spuneti-mi si mie va rog frumos care este valoarea indemnizatie de somaj in acest moment in Romania? Am citit undeva ca \"La acest procent se adauga ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru somaj cum se calculeaza? loredana1973 loredana1973 Va rog sa ma lamuriti,nu inteleg clar din legea somajului.\"Salariul minim pe economie\",pentru toti salariatii?S-au se tine cont si de coeficientul de ... (vezi toată discuția)