avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA autoturisme firma
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA autoturisme firma

Tocmai m-a instiitat contabila mea ca TVA-ul pe autourism (sub 3500 t si sub 9 locuri) se va deduce in proportie de 50% (incepand din anul acesta) - ca o mare favoare care ni se face.
Ce nu inteleg eu si unde am nevoie de sfat este: cum pot face (ce acte?) ca TVA-ul pe un nou autoturism achizitionat sa fie dedus 100% si explic si de ce:
legea spune:


(1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane........nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule şi nici taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;

norme :
e) vehiculele destinate exclusiv utilizării de agenți de vânzări reprezintă vehiculele utilizate în cadrul activității unei persoanei mpozabile de către angajații acesteia care se ocupă în principal cu prospectarea pieței, desfășurarea activității de merchandising, negocierea condițiilor de vânzare, derularea vânzării bunurilor, asigurarea de servicii postvânzare și monitorizarea clienților.

Se limitează deductibilitatea taxei la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vânzări. Daca taxa la achizitia auto apreciati este deductibila , atunci si taxa aferenta combustibilului va fi deductibila .

Deci - ar trebui ca angajatul sa fie agent de vanzari. Trebuie sa fac aceasta schimbare si in contractul de munca? Un consultant de ex face vanzari, negociaza, urmareste clientul, etc ... deci este un vanzator. Mai mult decat atat trebuie a mearga la sediul firmei client ca sa faca consultanta - activitatea insasi este in locatii diverse. ce acte care sa demonstreze acest lucru trebuie facute?

Aveti idee si de ce aceasta lege? Eu stiam ca TVA-ul se plateste de catre utilizatorul final, nu de firme. El este deductibil intre firme. Nu este o masura ilegala? Cine si cum se poat lupta cu asta?
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 13:21, 22 Iunie 2012
Incercati sa va incadrati in legalitate in sensul intocmirii de acte care sa nu poata fi usor contestate de fisc. Varianta cu incadrarea pe post de agent de vanzari mi se pare cea mai facila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva la autoturisme goian goian Buna, se poate deduce tva-ul pentru un autoturism cumparat pe firma? Firma are domeniu de activitate comert cu masini unelte, are un angajat pe postul de ... (vezi toată discuția)
Lamurire - deducere tva leasing krika8712 krika8712 Lucrez la o societate la care administratorul ar vrea sa preia de la o alta societate un contract de leasing - o masina pt transportul de marfa (cara ... (vezi toată discuția)
Tva deductibil credit auto marinelapedestru marinelapedestru Buna, M-ar interesa daca conform noului cod fiscal- Cap X- articolul 145 s-ar putea achizitiona o masina de catre o persoana juridica cu un credit si daca ... (vezi toată discuția)