Am iesit la pensie, pensie de invaliditate, gr. III, pe 23 decembrie 2011 si nu am primit nici pana in momentul de fata decizia de pensionare. Mi s-au calculat in total, 31 de ani si 8 luni. Am inteles ca pensiile calculate acum sunt mult diminuate, fata de cele ale colegilor nostri care au aceeasi vechime cu noi. Au trecut 6 luni de cand astept acea decizie de pensionare.
Imi poate raspunde cineva cam care ar fi valoarea pensiei?
Diferenta intre pensiile de invaliditate(cuantum)deschise pe legea 19/2000 si cele pe legea 263/2010 o pot face:
-Stagiul complet de cotizare,care este in crestere.
-Stagiul potential,care s-a diminuat.
Asupra cuantumului(valorii) pensiei nu va poate raspunde nimeni.Aceasta depinde de mai multe date si elemente.
-Stagiul potential s-a diminuat.
Am dorit sa spun ca punctele acordate stagiului potential s-au redus si anume:
Legea 19/2000
Art. 78
6) Pentru stagiul potential, acordat asiguratilor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:
a) 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav;
b) 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap accentuat;
c) 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap mediu.
Legea 263/2010
Art. 98
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Domnule Carp, cu tot respectul, va rog precizati-i solicitantului faptul ca nu se mai acorda stagiul potential deloc pt. gradul III de invaliditate, daca aceasta invaliditate nu se datoreaza unui accident de munca...Nu stiu exact cum spune legea, dar poate lamuriti Dvs. problema. Cu multumiri!
Pensie anticipata
sorinaga
Barbat in varsta de 41 ani, 20 ani vechime, din care 14 ani si 6 luni grupa I (politist), iar diferenta in grupa a II-a, va rog sa-mi comunicati daca in ... (vezi toată discuția)