avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Am iesit la pensie, pensie de invaliditate, gr. III, pe 23 decembrie 2011 si nu am primit nici pana in momentul de fata decizia de pensionare. Mi s-au calculat in total, 31 de ani si 8 luni. Am inteles ca pensiile calculate acum sunt mult diminuate, fata de cele ale colegilor nostri care au aceeasi vechime cu noi. Au trecut 6 luni de cand astept acea decizie de pensionare.
Imi poate raspunde cineva cam care ar fi valoarea pensiei?
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 19:04, 10 Iulie 2012
Diferenta intre pensiile de invaliditate(cuantum)deschise pe legea 19/2000 si cele pe legea 263/2010 o pot face:
-Stagiul complet de cotizare,care este in crestere.
-Stagiul potential,care s-a diminuat.
Asupra cuantumului(valorii) pensiei nu va poate raspunde nimeni.Aceasta depinde de mai multe date si elemente.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
Carp Mircea, utilizator
O precizare legata de postarea mea:

-Stagiul potential s-a diminuat.
Am dorit sa spun ca punctele acordate stagiului potential s-au redus si anume:

Legea 19/2000

Art. 78
6) Pentru stagiul potential, acordat asiguratilor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:

a) 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav;

b) 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap accentuat;

c) 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap mediu.

Legea 263/2010

Art. 98
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Va multumesc pentru raspunsul promt.
Domnule Carp, cu tot respectul, va rog precizati-i solicitantului faptul ca nu se mai acorda stagiul potential deloc pt. gradul III de invaliditate, daca aceasta invaliditate nu se datoreaza unui accident de munca...Nu stiu exact cum spune legea, dar poate lamuriti Dvs. problema. Cu multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata sorinaga sorinaga Barbat in varsta de 41 ani, 20 ani vechime, din care 14 ani si 6 luni grupa I (politist), iar diferenta in grupa a II-a, va rog sa-mi comunicati daca in ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate aschiutza aschiutza In urma unei operatii de hernie de disc cervicala am fost pensionata temporar, fiind incadrata in primele 6 luni cu gradul 2; dupa epuizarea acestora am fost ... (vezi toată discuția)
Cuantumul pensiilor de invaliditate sorinaga sorinaga In conformitate cu noile prevederi ale legii pensiilor, in situatia incadrarii in gradul II de invaliditate al unei persoane, cuantumul pensiei respective ... (vezi toată discuția)