avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii cas 2009
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

cas 2009

incepand cu luna ianuarie cota cas angajator creste la 18.5% ( pentru decembrie 2008 stiam ca este 18%)?
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 08:08, 17 Decembrie 2009
Corect, PFA platesc la baza stabilita in contract, dar nu asta era intrebarea.
Intrebarea este: de ce PFA platesc 28%? Asta nu inteleg eu.
De exemplu, pentru un venit declarat de 400 lei, platesc 116 lei (adica 29%, in 2008).
Care este explicatia?
liail a scris:

Corect, PFA platesc la baza stabilita in contract, dar nu asta era intrebarea.
Intrebarea este: de ce PFA platesc 28%? Asta nu inteleg eu.
De exemplu, pentru un venit declarat de 400 lei, platesc 116 lei (adica 29%, in 2008).
Care este explicatia?

A se vedea Legea pensiilor nr. 19/2000 cu toate modificările la zi are incluse următoarele acte normative
Art. 21 - (1) Contribuţia de asigurări sociale se datorează din momentul încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare socială. [....]
(4) Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) datorează integral cota decontribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor de muncă in care îşi desfăşoară activitatea.

a se vedea si
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:I. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:"[........]
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3salarii medii brute, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau demanagement;c) membri ai asociaţiei familiale;d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale

Mult succes!
Multumesc mult, acum m-am mai lamurit.
Desi tot nu inteleg logica "legiuitorului".
Va doresc un sfirsit de saptamina perfect !!!:)
liail a scris:

Multumesc mult, acum m-am mai lamurit.
Desi tot nu inteleg logica "legiuitorului".
Va doresc un sfirsit de saptamina perfect !!!:)

Cu multa placere, si eu va doresc un sfirsit de saptamina perfect
Deci din ianuarie cas angajator 18%?Din februarie S-a aprobat marirea la 31.3%(20.8%+10.5%)?
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2009
doru_floris, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributie fond sanatate iulia-simona iulia-simona In anul 2007, contributia la fd de sanatate asigurati (art 257 din L95/2006) era de 6,5%. Legea bugetului de stat pt anul 2008 (L 388/31.12.2007 art 9) a ... (vezi toată discuția)
Cas angajat februarie 2009 ancaoana2008 ancaoana2008 SE MODIFICA CONTRIBUTIA CAS ANGAJAT DE LA 9.5 LA 10.5 INCEPAND CU FEBRUARIE 2009? (vezi toată discuția)
Modificari cu 01.01.2009 ContSters70070 ContSters70070 Salariul minim pe economie s-a majorat incepand cu 01.01.2009 la 600 lei. Stie cineva daca incepand cu 01.01.2009 se modifica ceva la contributii? Va ... (vezi toată discuția)