avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Pasi necesari pentru a deveni avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Pasi necesari pentru a deveni avocat

Buna seara,

Tocmai am terminat clasa a 11-a la un liceu din Cluj si pe viitor, m-am gandit sa aplic la Facultatea de Drept din Cluj. As dori sa stiu care sunt "pasii" necesari intrucat in viitor as vrea sa devin avocat. M-ar interesa si ce se preda la Facultatea de Drept, care ar fi nivelul de dificultate, cat dureaza pana sa devin avocat, ce studii trebuie sa urmez..


Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 13:11, 24 Iunie 2012
Aveti cale lunga de parcurs si mult, foarte mult de invatat.
Terminati liceul si obtineti o medie excelenta, intrati la facultate, absolviti facultatea, sustineti examenul de licenta, examen de intrare in barou, perioada de stagiu, examen de definitivare in profesie ... Adica vreo 5-6 ani numai prin examene.
Cu privire la materia din facultate, tot ce tine de domeniul juridic.
Grad de dificultate: depinde cat de atras sunteti de domeniu. Atunci, nu acum.
Apropo, facultatea de drept nu inseamna numai avocat, ci si alte profesii juridice.
Trebuie sa urmezi cursurile unei Facultati de Drept, acreditate (de stat sau particulara), apoi dupa obtinerea diplomei de licenta, te poti inscrie la concursul organizat de U.N.B.R. prin Barourile de avocati judetene, in vederea sustinerii examenului de avocat.

Dupa promovarea acestui examen, timp de 2 ani de zile vei fi avocat stagiar si iti vei desfasura activitatea in cadrul unui Cabinet individual de avocatura sau a unei Societati de Avocati, sub indrumarea unui avocat definitiv cu o vechime in profesie de cel putin 5 ani.

Dupa trecerea celor 2 ani de stagiu profesional, vei putea sustine un examen de definitivare in profesie.

Pentru mai multe detalii iti recomand sa studiezi Legea 51/1995 republicata, precum si Statutul profesiei de avocat.
Pai ai putea incepe cu acest Art. din legea profesiei de avocat:

Art. 12
(1) Poate fi membru al unui barou din Romania cel care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are exercitiul drepturilor civile si politice;
b) este licentiat al unei facultati de drept cu durata stabilita de lege;
c) nu se gaseste in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege;
d) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.
(2) Indeplinirea conditiei prevazute la lit. d) a alin. (1) trebuie dovedita cu certificat medical de sanatate, eliberat pe baza constatarilor facute de o comisie medicala constituita in conditiile prevazute in statutul profesiei.

apoi daca ai rabdare, sa citesti intreaga lege: Legea 51/1995 profesiei de avocat, republicata in 2011 .

Cu alte cuvinte, intai de toate trebuie sa fi licentiat in drept. Cauta o facultate serioasa unde profesorii isi tin cu seriozitate fiecare curs si seminar. Ai nevoie de colegi seriosi ce se implica in cadrul seminarilor pentru a da o nota cat mai complexa problemelor juridice. Apoi pasiune: daca te ti de scoala nu va fi nevoie sa tocesti carti de mii de pagini asa cum se spune. Te vei descurca de minune daca exista pasiune si prezenta zilnica la scoala.
Mai apoi urmeaza un examen de intrare in barou. Odata cu promovarea acestuia devi avocat stagiar si ai posibilitatea de a profesa in cadrul unui cabinet de avocatura in limita drepturilor castigate. Intr-un final (dupa 2 ani) urmeaza examenul de definitivat. Odata cu promovarea acestuia vei spune cu tarie ca esti avocat. Va fi chiar placut...Iti urez bafta si te felicit pentru ca ai de gand sa alegi o profesie atat de onorabila!
Va multumesc pentru raspunsuri, dar mai am cateva intrebari :

Ce alte profesii juridice pot alege dupa ce termin Facultatea si obtin diploma de licenta in Drept?
Are vreo importanta media de la Bacalaureat sau media claselor 9-12?
Unde gasesc o lista cu Facultatile acreditate ( de preferat de stat) ?
Alte profesii juridice: notar, executor judecatoresc, magistrat (judecator, procuror), consilier juridic.
Orice medie are importanta ei.

Alte discuții în legătură

Intrebari pentru avocati? Silviu79 Silviu79 Buna ziua simati avocati ! Sper ca nu deranjez pe nimeni, dar as dori sa stiu si, in afara de ce prevede legea 51, cum se procedeaza pentru a ajunge avocat ? ... (vezi toată discuția)
Informatii-facultatea de drept ContSters86398 ContSters86398 Va rog mult sa-mi explicati cum se procedeaza !Dupa ce termini facultatea de drept esti avocat stagiar si trebuie sa stai pe langa un alt avocat s ate invete ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni consilier juridic? Stanciulescu_Roxana Stanciulescu_Roxana Sunt studenta a Facultatii de Drept din Sibiu si mai am putin si termin facultatea.In prima faza m-am gandit sa ma indrept spre functia de consilier juridic, ... (vezi toată discuția)