@ guzzy92 :
1.Va rog mult sa-mi explicati cum se procedeaza !Dupa ce termini facultatea de drept esti avocat stagiar si trebuie sa stai pe langa un alt avocat s ate invete pt a lua cazuri si a lucra ca el?
@Eu:
Dupa terminarea Facultatii de Drept te intitulezi absolvent de drept, dupa sustinerea examenului de licenta te intitulezi licentiat in drept ( jurist pentru inceput ) si poti exercita profesia de consilier juridic.
Daca doresti sa ramai la aceasta profesie te poti inscrie in Colegiul Consilierilor juridici afiliat orasului domiciliului tau, bineinteles dupa gasirea unui loc de munca specific functiei. Dupa 2 ani si sustinerea unui examen de definitivat dobandesti titulatura de consilier juridic definitiv.
Daca iti doresti sa devii avocat, dupa terminarea facultatii si sustinerea examenului de licenta, este necesar sa sustii examenul de admitere in Barou ( se mai numeste si examen de primire in profesie ). Acest examen se sustine o data pe an pentru avocatii stagiari, la 5 materii: Drept Civil, Drept Penal, Procedura Civila, Procedura Penala si OEPA ( Organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care cu prinde Codul Deontologic al Avocatilor, Statutul exercitarii profesiei de avocat si Legea exercitarii profesiei de avocat in Romania, L 51/1995). Detaliile referitoare la sustinerea acestui examen le gasesti pe site-ul Baroului orasului tau. Dupa promovarea acestui examen si gasirea unui avocat coordonator dispus sa te invete meserie, te inscrii in Tabloul avocatilor si primesti titulatura de avocat stagiar, pe o perioada de 2 ani, in cadrul careia avocatul coordonator iti da diferite cazuri de rezolvat, la care se adauga cazurile din oficiu. Dupa cei 2 ani de stagiatura, vei sustine examenul de definitivare in profesia de avocat, la finele caruia din avocat stagiar te transformi in avocat definitiv, moment din care dobandesti autonomia profesiei.
2. Apoi ca sa devii magistrat (procuror, judecător) ce trebuie sa faci? dai niste examene(unde)?cum se procedeaza ?:(
Dupa terminarea facultatii si sustinerea examenului de licenta, poti,de asemenea opta pt profesia de magistrat (procuror sau judecator). Pentru dobandirea acesteia este necesara sustinerea unui examen scris compus din trei probe ( prima proba este un examen tip grila din Drept civil, Drept Penal, Procedura Civila si Procedura penala la care trebuie sa iei minim nota 7 pentru a putea sustine si celelalte 2 probe, si anume proba rationamentelor logice si interviul) la INM (Institutul National de Magistratura ) situat in Bucuresti. Daca esti admis in urma sustinerii examenului urmezi cursurile INM-ului. La finele celor 2 ani de formare (cursuri) se sutine un examen de absolvire in urma caruia vei fi repartizat pe un post de judecator/ procuror stagiar (repartizarea se face in functie de nota obtinuta). De asemenea pentru definitivare pe post, dupa ceva vechime ( mea culpa dar nu stiu exact anii necesari ) se sustine examen de definitivat. Pentru mai multe informatii te voi ruga sa accesezi site-ul
[ link extern ] .
Succes!