avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Obtinere rezidenta - cetatean non-UE
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Obtinere rezidenta - cetatean non-UE

Buna ziua si La Multi Ani!

Sper ca dvs. ma puteti lamuri in urmatoarea privinta. Este vorba de un cetatean Libanez, casatorit cu o romanca. Cetateanul Libanez nu a stat pe teritoriul Romaniei mai mult de 1- 2 luni pe an. Ce trebuie obtinut pentru a putea veni in Romania fara viza? Actul de rezidenta este suficient? Daca da, ce conditii sunt pentru obtinerea lui. Stiu ca trebuie sa vina cu Viza tip D dar un stiu ce trebuie obtinut ulterior si daca trebuie sa fie in tara sau sa stea in tara o anume perioada de timp. Am incercat sa ma documentez pe site-ul MAE insa nu este mentionat nimic concret iar la Autoritatea pt. Straini m-au expediat.

Actul de rezidenta permite cetateanului strain sa viziteze tarile din Europa fara viza?

Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: mtoderic , utilizator 13:47, 15 Ianuarie 2009
Tot la Autoritatea pentru Straini trebuie sa te interesezi. De la ei trebuie se obtina sotul cetatean strain non-UE cartea de rezidenta, asa ca nu pot sa te "expedieze" pur si simplu, ci trebuie sa iti dea toate informatiile.

Din cate stiu, cartea de rezidenta (fostul permis de sedere) se da in baza unei vize obtinute in prealabil de la unul din consulatele Romaniei din tara de origine a solicitantului. Trebuie sa te interesezi intai la Autoritatea pentru straini ce tip de viza este necesar, apoi sa vezi la consulatul potrivit ce documente trebuie sa prezinti pentru eliberarea acelei vize. Dupa care omul vine in tara, merge la aceeasi Autoritate pentru straini si urmeaza procedura (completeaza si semneaza cererea, depune documentele necesare, dovada platii taxelor indicate de ei) si asteapta sa primeasca respectiva carte de rezidenta (este similara cartii noastre de identitate ca forma, dar continutul este putin diferit, desigur).
Pot sa-ti dau o idee despre actele care se cer pt eliberarea/prelungirea valabilitatii cartii de rezidenta (cel putin asa era anul trecut in Mures):
- copie certificat casatorie + nastere copii
- copi CI sotie
- declaratie notariala ca nu are incheiata o alta casatorie in alta tara
- dovada spatiului de locuit (extras CF daca are locuinta in proprietate sau declaratie de la altcineva de primire in spatiu - se face la notar)
- o declaratie a sotiei care se da direct in fata ofiterului de la Autoritatea pt straini (nu mai stiu exact ce contine, dar trebuie sa mearga si sotia)
- adeverinta medicala (de la medicul de familie al sotiei, de exemplu)
- adeverinta de la CNAS ca are asigurare de sanatate (daca este angajat in Romania, aceasta decurge din calitatea de angajat, daca nu este angajat poate fi considerat co-asigurat al sotiei, cu conditia ca sotia sa aiba calitatea de asigurat). Asta in cazul pe care a trebuit sa-l rezolv eu a fost o MARE PROBLEMA! Poate prin alte parti insa e mai simplu.
- timbru fiscal si taxe - iti spun ei cat si unde se plateste (taxele nu sunt mari)
Dureaza in jur de o luna pana se elibereaza cartea de rezidenta.

Odata obtinuta cartea de rezidenta (parca pt casatorie se da pe 5 ani), cetateanul respectiv poate intra pe teritoriul Romaniei oricand, fara alte formalitati.
In alte state din UE insa, nu va putea circula dupa bunul plac. Dreptul de rezidenta ii confera multe drepturi similare romanilor PE TERITORIUL ROMANIEI. Daca intre tara al carei cetatean este si statul in care doreste sa mearga se aplica sistemul de vize, atunci va avea nevoie de una. Eu am intrebat de mai multe ori in 2008 pentru niste cetateni turci castaoriti cu romance, la consulatele mai multor tari (Franta, Germania, Ungaria) si mi-au spus acelasi lucru. Acum, daca merge cu masina in Austria, sigur ca de acolo poate trece in Italia fara sa-l intrebe nimeni nimic, ca nu e decat un indicator cum e la noi intre judete... dar e riscul lui sa fie prins in Italia fara viza de Italia!

Repet, toate astea erau valabile anul trecut (2008) in Mures. In cazul in care s-a schimbat ceva, imi cer scuze pentru informatiile gresite.

Verifica si informatiile de pe site-ul lor: [ link extern ] ..)

Sper ca aceste informatii sa fie cat de cat de ajutor. Multa bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea permisului de sedere in romania pentru un cetatean non-ue casatorit cu cetatean roman DErcan DErcan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu informatii referitoare la documentele necesare pentru a obtine dreptul de sedere in Romania de la Oficiul Roman pentru ... (vezi toată discuția)
Casatoria dintre o romanca si un turc pe teritoriul turciei veradarya veradarya sunt romanca si locuiesc in spania.iubitul meu este turc.si am hotarat sa ne casatorim.singura optiune este sa merg in turcia.din motiv ca el nu poate intra in ... (vezi toată discuția)
Casatorie cetatean eu cu cetatean non-eu si cartea de rezidenta Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana si sunt cetatean roman si viitorul meu sot este cetatean indian.La anul in luna Ianuarie,ne vom casatori civil in India la ... (vezi toată discuția)