Somajul se calculeaza dupa indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca.
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
- 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
- la suma prevăzută se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Somaj
eeee
Buna ziua... As vrea sa stiu ce acte trebuie pentrut somaj , si cum se calculeaza somajul ( stie cineva cat mai este somajul ?)
(vezi toată discuția)
Ajutor somaj
lemia50
Buna ziua. As vrea sa intreb care sunt ultimele reglementari privind ajutorul de somaj:este o suma fixa sau se calculeaza
in functie de salariu si alti ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj
alexandrada
Bun gasit!
As vrea sa stiu din ce anume se face procentul de 75% atunci cand se calculeaza ajutorul de somaj: am gasit pe net ca s-ar calcula 75% din ... (vezi toată discuția)