Buna ziua,
Un CIM pe perioada determinata poate fi modificat in CIM pe perioada nedeterminata prin act aditional de la data expirarii respectivului CIM sau printr-un nou CIM incheiat pe perioada nedeterminata? Cand se va inregistra in revisal?
Un c.i.m. incheiat pe durata determinata poate fi modificat printr-un act aditional intr-un c.i.m. pe durata nedeterminata.
Data de la care isi va produce efectele actul aditional va fi data expirarii duratei c.i.m. incheiat pe durata determinata.
Completarea si transmiterea acestei modificari in REVISAL se poate face in termenul prevazut de art.4 alin.2 din HG nr.500/2011.
In REVISAL se trece si tipul contractului incheiat. CIM incheiat pe perioada determinata de timp poate fi prelungit de mai multe ori in interiorul a 36 de luni sau pana la reluarea activitatii de catre titular. CIM incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la expirarea datei pentru care a fost incheiat. Daca ulterior , apreciati ca este nevoie da functionarea postului , atunci incheiati un alt contract pe perioada nedeterminata.Nu se modifica prin act aditional tipul de contract din determinat in nedeterminat. In REVISAL inregistrati incetarea CIM pe perioada determinata cu articolul 56 litera 1.
In plus, CIM pe perioada determinata se incheie pentru situatiile de la art 83 din codul muncii republicat. Perioadele de proba pentru CIM determinat sun altele decat pentru CIM nedeterminat. Ar mai fi si alte implicatii atunci cand angajati sunt someri. De exemplu daca un somer , inainte de expirarea perioadei de care beneficiaza de indemnizatie de somaj, incheie un CIM pe perioada determinata de timp pana in 12 luni , i se suspenda plata indemnizatiei, iar la incetarea CIM poate sa beneficieze de indemnizatie de somaj in baza dreptului dobandit anterior incadrarii in munca.
Cred ca din articolul de mai jos ,se inteleg masurile la nivel de angajator ,care trebuiesc luate, astfel incat si salariatilor cu CIM pe perioada determinata sa li se asigure posibilitatea incadrarii pe perioada nedeterminat,. pe posturile vacante existente sau in devenire.
Art. 86 din codul muncii republicat
(1) Angajatorii sunt obligati sa informeze salariatii angajati cu contract individual de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(2) O copie a anuntului prevazut la alin. (1) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
Va recomand sa faceti o simulare a raportului pe salariat privind vechimea in munca prin transformarea CIM -ului din determinat in nedeterminat.Prin act aditioanal se poate modifica durata contractului, dar numai pentru CIM pe perioada determinata asa cum va spuneam, in interiorul celor 36 luni sau pana la reluarea activitatii de catre titular. Modificarea tipului de contract din determinat in nedeterminat nu face obiectul unei negocieri.
Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente: a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Asadar, se poate modifica durata c.i.m. din determina in nedeterminata ...
Nelamurire...
Goguvoinicu
Buna ziua!
Sa presupunem ca o firma angajeaza fara concurs pe post de muncitor necalificat o persoana cu CIM pe perioada determinata, apoi mai incheie inca 2 ... (vezi toată discuția)