avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dupa cati ani se acorda cetatenia romana?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dupa cati ani se acorda cetatenia romana?

buna ziua, pana la urma sa schimbat legea cetateniei romane? eu am citit pe un site de pe internet, o lege a cetateniei actualizata la 13 august 2010., iar intro carte de drept constitutional , care este datata in 2011, apar alte descrieri referitor la acordarea cetateniei. Ca acolo e o problema, pana la urma dupa cati ani se acorda cetatenia? dupa 8 ani in cazul sederii sau nasterii si 5 ani dupa casatorie? sau 7 ani dupa nastere sau sedere si 3 ani de la casatoriei. si ma mai intereseaza si faptul ca se pot reduce termenele pana la jumatate daca a solicitantul a facut investitii de peste 1 milion de euro,daca este cetatean al UE,daca este o persoana recunoscuta pe plan international,.
Va rog sa ma ajutati si s ama pot lamuri intr-un final. si apropo, trebuie sa stie si imnul tarii ,ca sa poata sa primeasca cetatenia.!?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 15:02, 26 Iunie 2012
Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
(2) Termenele prevazute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in urmatoarele situatii:
a) solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international;
b) solicitantul este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene;
c) solicitantul a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare;
d) solicitantul a investit in Romania sume care depasesc 1.000.000 de euro.
(3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).
este interesant ca in cartea pe care am cumparato si am citito scrie ca e de 7 pt persoanele care sau nascut sau care domicilieaza in Romania, si de 3 ani minim ,pentru cei casatoriti.
Mai bine cititi Monitorul Oficial nr. 576 din 13 august 2010, acolo a fost republicata; e o sursa sigura.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubla cetatenie Minodora Sorian Minodora Sorian Buna ziua. Imi spuneti, va rog, daca statul roman accepta dubla cetatenie? Multumesc. (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane Siavash Khan Siavash Khan Am parintii de cetatenie Iraniana, sunt nascut in Romania, detin certificat de nastere Romanesc, parintii mei au afaceri in Romania iar eu am muncit o perioada ... (vezi toată discuția)
Cetatean italian casatorit romanca cum obtin cetatenia romana? miha_yt miha_yt Sunt cetatean italian casatorit cu romanca din 1998, stabilit in romania din 2008, adica am domiciliul stabil aici doar de 3 ani. Daca divortez de sotia mea ... (vezi toată discuția)