Tatal meu este violent si periodic exista divergente intre parintii mei in care se ajunge la batai.
Au impreuna un credit (mare) – la care mai au de platit foarte multi ani – iar cu banii au cumparat un teren/casa unde locuiesc in mometul de fata (casa nu este ipotecata).
Am vrea (si eu si mama) sa se termine totul odata, insa din cauza creditului nu vedem cum: sunt coplatitori, salariul niciunuia nu ar acoperi creditul (nu ar putea niciunul dintre ei sa aiba un alt coplatitor si astfel sa ramana cu proprietatea si creditul). Iar tatal meu nu ar fi de acord cu un divort..
Cum se poate actiona in aceasta situatie? Nu poate fi el dat afara din nici un motiv? Daca nu, este divortul o solutie? Cum ar putea mama sa procedeze?
Daca mama doreste sa divorteze, nu intereseaza ca tatal se opune. Se vor audia martori pe situatia de fapt si instanta tot va dispune desfacerea casatoriei intr-un final.
Violenta in familie reprezinta orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate
Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri – obligatii sau interdictii:
•evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
•reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
•limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
•obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
•interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza sau le viziteaza periodic;
•interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;
•obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
•incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.
In privinta situatiei creditului, probabil ca solutia va fi vinderea de comun acord a bunului si restituirea imprumutului. Ori preluarea de catre mama dvs a creditului impreuna cu dvs si ipotecarea casei pt reesalonarea sumei de plata.
Ordinul de protectie/restrictie se poate emite chiar daca mama nu a fost la medic atunci cand a avut semne pe corp? Se poate doar prin declaratiile martorilor?
As vrea sa cred ca poate fi o solutie, insa daca e temporar, poate ca va fi la fel sau mai rau dupa ce se va intoarce.
In ceea ce priveste preluarea creditului, sunt studenta momentan si nu am carte de munca ca sa pot fi coplatitor si sa preiau creditul impreuna cu mama, iar ea nu poate acoperi din salariul actual rata lunara fara coplatitor.
Am vrea sa pastram casa.. De asemenea, in momentul de fata, banii pe care i-am putea obtine din vanzarea casei nu ar acoperi probabil nici jumatate din credit si am ramane astfel cu rate de platit in continuare si fara locuinta.
Doresc sa precizez ca s-a girat cu apartamentul unei rude pentru creditul existent, in cazul acesta se mai poate ipoteca casa in vederea reesalonarii?
Si daca ar depune mama cerere pentru ordin de protectie la judecatorie, care sunt sansele ca aceasta sa fie aprobata avand in vedere ca nu a fost la medic, insa exista martori?
E foarte greu sa o fac sa intelega ca acum (de o luna - doua) legea e de partea ei, avand in vedere ca de mai bine de 20 de ani nu avea cum sa faca nimic - acest lucru si conceptiile vechi fiind si motivele pentru care nu a fost la medic sau nu l-a reclamat vreodata.
Sub nici o forma nu as vrea sa astept sa se mai repede odata scenariul ca sa poata fi luata in considerare cererea de protectie.
De asemenea am citit ca < "Ordinul de protectie", stabileste ca instanta poate dispune evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei (chiar daca acesta este proprietarul locuintei), interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, cu victima, dar si suportarea, daca este cazul, a chiriei sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima locuieste. >
In cazul de fata, avand in vedere ca se doreste evacuarea temporara a tatalui, poate fi el obligat sa isi platesca macar partea sa din rata lunara?
In caz contrar sunt convinsa ca doar si din razbunare ar inceta sa mai platesca si s-ar ajunge la executare silita in scurt timp.
Imi pare o situatie fara iesire.. Exista vreo cale sigura de a-l evacua?