avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbarea numelui de familie la copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbarea numelui de familie la copil

Buna ziua. In urma divortului am revenit la numele de fata si as vrea sa stiu daca se poate sa schimb si numele de familie al copilului meu (sa fie acelasi cu al meu actual) fara incuviintarea tatalui si daca se poate ce trebuie sa fac .Copilul mi-a fost incredintat mie de catre instanta judecatoreasca . Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: alecsandra_81 , utilizator 13:00, 10 Martie 2009
* Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã va trebuie sa depuna o cerere la serviciul public comunitar de evidentã a persoanelor, denumit serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, în a cãrui razã teritorialã îsi are domiciliul.
* Cererea de schimbare a numelui trebuie sã fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute de ordonanta si sã fie însotitã de urmãtoarele acte:

a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicitã schimbarea numelui;

b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sã nu fi trecut mai mult de un an;

c) consimtãmântul, dat în formã autenticã, al celuilalt sot, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;

d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãtii tutelare, atunci cand este cazul (art. 7 din O.G. 41/2003)

e) cazier judiciar si cazier fiscal

f) orice alte acte pe care solicitantul le considerã necesare pentru motivarea cererii sale.

* Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupã caz, de pãrinti sau, cu încuviintarea autoritãtii tutelare, de tutore. Dacã pãrintii nu se înteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotãrî autoritatea tutelarã.

* Daca cererea de schimbare a numelui minorului este fãcutã de cãtre unul dintre pãrinti, este necesar acordul celuilalt pãrinte, dat în formã autenticã. Acordul nu este necesar în cazul în care celãlalt pãrinte este pus sub interdictie ori este declarat judecãtoreste dispãrut sau decãzut din drepturile pãrintesti.
* Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani va semna cererea.
* Pentru persoana pusã sub interdictie, cererea de schimbare a numelui se face de cãtre tutore, cu încuviintarea autoritãtii tutelare.

In continuare aveti si art. din lege care arata faptul ca aveti si temeiul legal pentru schimbarea numelui pe cale administrativa:
Ordonanta nr. 41/2003 din 30/01/2003 privind dobândirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice
Art. 4.
(3) Sunt de asemenea considerate justificate si cererile de schimbare a numelui în urmatoarele cazuri:
f) când parintii au divortat, iar copiii încredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia.
Cererea se depune la Biroul de Stare Civila de la locul de domiciliu. Aveti grija sa lasati sa treaca 30 de zile de la publicarea cererii in Monitorul Oficial.
Ceea ce v-am scris completeaza putin ceea ce v-a scris doamna Stoica Ioana. Cei de la Biroul de Stare Civila va vor spune mai exact ce trebuie sa faceti si in ce ordine. Cazierul fiscal e valabil 30 de zile asa ca e bine sa-l scoateti de-abia in momentul in care depuneti toate actele la Starea Civila.
Sper sa va fie de folos micile mele completari. Daca localitatea in care locuiti nu are Birou de Stare Civila (in mediul rural) va adresati Primariei de la locul de domiciliu.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
ContSters61818, utilizator
Va multumesc mult pentru raspunsuri . Mi-ati fost de mare ajutor .:)
Sper ca ati inteles ca este nevoie de acordul sotului pentru a schimba numele copilului daca acesta este minor. In situatia in care copilul este major nu mai are nevoie de acordul tatalui pentru a lua numele mamei. Multa bafta!
Ramane sa ia copilul aceasta decizie dupa ce implineste 18 ani . Printre altele , ma grabeam sa fac acest pas si ptr. faptul ca a venit suparat de cateva ori de la scoala ca rade copii de numele lui de familie si era de acord sa treaca pe numele meu actual .
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Divort Vlad2013 Vlad2013 In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie a copilului din casatorie anterioara Alexa_Alexia Alexa_Alexia Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se poate si de ce acte am nevoie pentru a schimba numele copilului avut in casatoria anterioara si aflat in intretinerea ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil 9 ani lavy32 lavy32 fetita mea este inregistrata in prezent pe numele meu din inaintea casatoriei . din diverse cauze copilul pana la un an nu a figurat cu tata pe certificat. ... (vezi toată discuția)