In urma concedierii am primit salarii compensatorii.Am contestat in instanta decizia de concediere si am castigat toate drepturile de care am fost privata.Din plata salariilor cuvenite in urma sentintei civile mi-au oprit fara acordul meu salariile compensatorii.Au procedat legal? In baza carui temei de lege? In CCM la nivel de unitate nu se specifica returnarea salariilor compensatorii.
Cine ma poate ajuta?
Multumesc anticipat !
In temeiul principiului ”restitutio in integrum” s-a efectuat retinerea c/v salariilor compensatorii primite de dvs ... art.256 alin.1 C.mun. prevede ca, salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
Art.169 (4) C.mun. : Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Art.409 C.proc.civ.:
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
....
Asadar, numai in anumite situatii retinerea din salariu poate depasi 1/3 din venitul net ....
Deci una peste alta au procedat conform legii, sunt acoperiti. Dar cu toate astea ei nu pot face dovada ca au respectat o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie. Puteau face asta doar daca puteau face dovada ca au virat intreaga suma in contul meu bancar.Ei si-au oprit salariile compensatorii inainte si au virat doar ce a ramas peste. Eu nu am semnat nimic, nu am luat la cunostinta despre acest lucru,stiu asta din extrasul bancar.Si acum nu intervine art. 263 codul muncii,punerea in miscare a actiunii penale pentru nerespectarea art.261 CM?
In acest sens, trebuia sa existe un acord intre dvs si angajator in ceea ce priveste compensarea acelor sume ... actiunea penala se pune in miscarea la plangerea dvs daca in termen de 15 zile nu vi s-au achitat drepturile prevazute in hot.jud.
Termen care curge de la data depunerii solicitarii in acest sens la angajator.