avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nulitate absoluta a deciziei de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nulitate absoluta a deciziei de concediere

In urma concedierii am primit salarii compensatorii.Am contestat in instanta decizia de concediere si am castigat toate drepturile de care am fost privata.Din plata salariilor cuvenite in urma sentintei civile mi-au oprit fara acordul meu salariile compensatorii.Au procedat legal? In baza carui temei de lege? In CCM la nivel de unitate nu se specifica returnarea salariilor compensatorii.
Cine ma poate ajuta?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: mariavlad73 , utilizator 18:31, 10 Aprilie 2013
In temeiul principiului ”restitutio in integrum” s-a efectuat retinerea c/v salariilor compensatorii primite de dvs ... art.256 alin.1 C.mun. prevede ca, salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
da, dar e corect sa-ti opreasca mai mut de 1/3 din salariu ? Nu trebuia sa avem un acord scris pentru plata lor?
Art.169 (4) C.mun. : Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Art.409 C.proc.civ.:
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
....

Asadar, numai in anumite situatii retinerea din salariu poate depasi 1/3 din venitul net ....
Deci una peste alta au procedat conform legii, sunt acoperiti. Dar cu toate astea ei nu pot face dovada ca au respectat o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie. Puteau face asta doar daca puteau face dovada ca au virat intreaga suma in contul meu bancar.Ei si-au oprit salariile compensatorii inainte si au virat doar ce a ramas peste. Eu nu am semnat nimic, nu am luat la cunostinta despre acest lucru,stiu asta din extrasul bancar.Si acum nu intervine art. 263 codul muncii,punerea in miscare a actiunii penale pentru nerespectarea art.261 CM?

In acest sens, trebuia sa existe un acord intre dvs si angajator in ceea ce priveste compensarea acelor sume ... actiunea penala se pune in miscarea la plangerea dvs daca in termen de 15 zile nu vi s-au achitat drepturile prevazute in hot.jud.
Termen care curge de la data depunerii solicitarii in acest sens la angajator.

Alte discuții în legătură

Neexecutarea sentintei civile privind plata salariilor si reintegrarea codulmuncii codulmuncii [b]Potrivit art. 261 codul muncii, neexecutarea de buna voie a sentintei civile privind plata salariilor in termen de 15 zile calendaristice de la data cererii ... (vezi toată discuția)
"despagubiri egale cu salariile" vs "plata salariilor" codulmuncii codulmuncii Buna dimineata. Am o nedumerire. Unii autori de lucrari de dreptul muncii (probabil pentru a starnii panica) sunt de parere ca art. 261 codul muncii nu s-ar ... (vezi toată discuția)
Recurs ramas fara obiect codulmuncii codulmuncii Buna ziua. Am castigat in fond anularea incetarii c.i.m. Dupa pronuntare, a doua zi intimata a dispus de buna voie reintegrarea, insa fara plata salariilor ... (vezi toată discuția)