avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neexecutarea sentintei civile privind plata salariilor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neexecutarea sentintei civile privind plata salariilor si reintegrarea

Potrivit art. 261 codul muncii, neexecutarea de buna voie a sentintei civile privind plata salariilor in termen de 15 zile calendaristice de la data cererii de executarea depusa de salariat la sediul angajatorului constituie infractiune, salariatul avand dreptul de a face plangere.
Potrivit art. 262 codul muncii, neexecutarea de buna voie a sentintei civile privind reintegrarea in munca a unui salariat de la data la care sentinta civila a ramas in pronuntare constituie infractiune, salariatul avand dreptul de a face plangere.
Potrivit art. 263 codul muncii si art. 279 codul de procedura penala, punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a salariatului.
Potrivit art. 284, plangerea trebuie introdusa in termen de 2 luni calendaristice de la data la care a expirat termenul de 15 zile prevazut la art. 261 codul muncii, si a doua zi dupa ce sentinta a ramas in pronuntare in cazul neexecutarii ei privind reintegrarea.
Daca angajatorul nu a executat de buna voie sentinta civila privind plata salariilor si reintegrarea, pentru punerea ei in aplicare, salariatul se poate adresa unui executor judecatoresc, insa sa nu se depaseasca 3 ani de la data la care sentinta a ramas in pronuntare.
Efectul plangerii penale asupra recursului:
Chiar daca angajatorul a facut recurs impotriva sentintei civile, iar daca salariatul a formulat plangere penala pentru neexecutarea acesteia, plangerea penala suspenda facultativ recursul, la cererea salariatului, pana la definitivarea procesului penal, potrivit art. 413 din noul cod de procedura civila.
Potrivit art. 22 din codul de procedura penala, dupa definitivarea procesului penal, hotararea definitiva a instantei penale, prin care angajatorul a fost sanctionat penal pentru nerespectarea sentintei civile, are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile, respectiv deciziei Curtii de Apel, motiv pentru care recursul angajatorului va fi respins, la cererea salariatului, pentru autoritate de lucru judecat.
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 08:37, 24 Aprilie 2013
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Acum as dorii sa va intreb: executarea silita mai poate fi suspendata cu un recurs suspendat in cazul in care a inceput urmarirea penala a angajatorului pentru neexecutarea sentintei civile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs ramas fara obiect codulmuncii codulmuncii Buna ziua. Am castigat in fond anularea incetarii c.i.m. Dupa pronuntare, a doua zi intimata a dispus de buna voie reintegrarea, insa fara plata salariilor ... (vezi toată discuția)
Art. 261 din codul muncii arhontele arhontele Art. 261. Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate ... (vezi toată discuția)
Reintegrare in munca. Filip Alexandru Filip Alexandru Sunt putin nedumerit in legatura cu urmatorul aspect :( : in cazul unei cereri a fostului salariat de reintegrare in munca, codul muncii prevede la art.262 ca ... (vezi toată discuția)