avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintegrare in munca.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintegrare in munca.

Sunt putin nedumerit in legatura cu urmatorul aspect :( : in cazul unei cereri a fostului salariat de reintegrare in munca, codul muncii prevede la art.262 ca nerespectarea unei hot. jud. definite constituie infractiune, dar la fel legea prevede dreptul salariatului de a cere executarea silita a respectivei hotarari in termen de 3 ani. Nu am gasit in lege un anumit termen in care angajatorul este obligat sa-l procedeze la reintagrarea salariatului. Sa inteleg ca plangerea penala in baza art.262 Cm se face la expirarea celor 3 ani.....?
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
Filip Alexandru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:06, 1 Aprilie 2013
In cazul conflictelor de munca, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept, adica se pun in aplicare la data la care au ramas in pronuntare. Salariatul a cerut reintegrarea prin contestatia formulata la tribunal, iar daca i s-a admis contestatia, i s-a admis implicit si reintegrarea, Prin urmare nu mai trebuie sa faca angajatorului o cerere de reintegrare, obligatia acestuia fiind sa-l reintegreze pe salariat imediat ce hotararea a ramas in pronuntare. Pe de alta parte daca hotararea a ramas in pronuntare, iar angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de reintegrare a salariatului atunci salariatul se poate adresa cu o plangere penala insa nu mai tarziu de 2 luni de la data pronuntarii hotararii (ziua din care salariatul a aflat ca angajatorul nu a pus in executare hotararea) deoarece dupa implinirea acestui termen plangerea ar fi tardiva.
Numai in cazul platii salariilor salariatul face o cerer de executare a platii drepturilor salariale, iar daca in termen de 15 zile angajatorul nu-i plateste salariile atunci salariatul poate face o plangere penala pentru neplata acestora cu respectarea termenului de 2 luni. Acesta incepe sa curga dupa terminarea celr 15 zile calendaristice prevazute la art. 261 codul muncii.
Pe de alta parte neexecutarea unei hotarari judecatoresti cu toate dipozitivele sale constituie pentru angajator si abuz in serviciu, pe langa infractiunile prevazute la art. 261 si 262 din codul muncii.
Am uitat sa spun ca termenul de 2 luni, in cazul obligatiei de reintegrare, ar putea curge si de la data la care a fost comunicata partilor respectiva hotarare asta in cazul in care salariatul care a castigat procesul nu ar avea cunostinta de acest lucru (astazi se poate afla minuta hotararii a doua zi la arhiva), deoarece procurorul ar putea cere ca acte doveditoare in sustinerea plangerii salariatului o hotarare, un certificat de grefa, un act oficial care sa ateste dispozitivul hotararii, astfel plangerea s-ar suspenda pana la dovedirea acesteia.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
codulmuncii, utilizator
Punerea in executare a hotararii judecatoresti de reintegrare se poate face in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului de a cere executarea silita ... asa ca nu este niciun abuz si nicio plangere penala nu se poate efectua pentru asa ceva.
Art. 263 din codul munci coroborat cu art. 284 din codul de procedura penala: punerea in miscare a actiunii penale in cazul infractiunilor prevazute la art. 261 si 262 din codul muncii se face la plangerea personei vatamate. In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat cine este faptuitorul (data la care a ramas in pronuntare hotararea de reintegrare iar angajatorul nu a pus-o in aplicare)
art. 246 din codul penal (abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor) : fapta functionarului public, care, in exercitile atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste defectuos, si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane constituie infractiune...
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti se traduce prin neindeplinirea unui act dat de niste judecatori, in respectiva hotarare judecatoreasca fiind stabilite niste drepturi legale ale unei persoane: reintegrarea in munca (dreptul fundamental la munca), plata drepturilor salariale (dreptul la salarizare in baza unui contract de munca care nu a incetat niciodata).
Functionarul public prevazut in art.246 C.pen nu lucreaza in sectorul privat , ci in sectorul bugetar... plangerea penala va primi sigur NUP atat timp cat exista acel termen de prescriptie
utilizatorul nu a specificat ca lucreaza la privat.
Art. 258 codul penal: dispozitiile art. 246 se aplica si celorlalti functionari (in afara de cei publici), insa pedeapsa se reduce la o treime.
Acuma...ce o insemna ceilalti functionari?

Alte discuții în legătură

Hotarare sorinciobanu sorinciobanu nerespectarea unei hotarari judecatoresti cu titlu executoriu si investita executoriu se poate pedepsi penal? (vezi toată discuția)
Suspendare cim ioanditu ioanditu In data de 4 august 2010 mi-a fost suspendat CIM conform art 52 lit C din Codul Muncii.In data de 12 feb 2011, in urma cercetarilor procurorul a dat decizia de ... (vezi toată discuția)
Se poate solicita schimbarea locului de munca? marinad marinad Buna seara, am castigat un proces cu angajatorul care este obligat sa anuleze decizia de concediere si sa ma repuna pe postul ocupat inainte de ... (vezi toată discuția)