avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art. 261 din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art. 261 din Codul Muncii

Art. 261.
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă
1.Raspunderea penala este declansata numai daca "hotararea" ramane si irevocabila?Acesta ar insemna ca trebuie sa se pronunte si Curtea de Apel.
2. Daca s-a solicitat punerea in aplicare a 'hotararii" dupa ce s-a castigat "fondul" nu se mai poate cere inca o data si dupa ce Curtea de Apel a mentinut decizia Tribunalului?
Cel mai recent răspuns: arhontele , utilizator 08:55, 8 Mai 2012
Art. 278 Cod proc. civ
Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
1. plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca, precum si a sumelor cuvenite, potrivit legii, somerilor;
Conform art. 263 din noul cod al muncii (art. 279 din vechiul cod) actiunea penala se pune in miscare la plangerea perosanei vatamate.
Coroborat cu art. 284 din actualul cod de procedura penala: in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Prin urmare, daca dupa 15 zile de la data la care ati depus cererea de executare angajatorul nu v-a dat banii, atunci stiti cine este faptuitorul care nu a dus la indeplinire cererea de executare privind plata salariilor, si puteti pune o plangere penala cu respectarea art 284 din codul de procedura penala. Eu va sfatuiesc sa puneti plangerea penala imediat dupa ce au trecut cele 15 zile.
(Daca termen de la art 284 c.p.p. a fost depasit reluati toata procedura de la inceput cu o noua cere de plata a salariilor, altfel plangerea penala va fi declarata de procuror ca fiind tardiva.):D
1. Pentru a se putea angaja raspunderea penala, în temeiul art. 261 din Codul muncii, hotararea definitiva privind plata salariilor trebuie sa fie şi irevocabila, întrucat trebuie sa se bucure de autoritate de lucru judecat. Aceasta interpretare este impusa şi de împrejurarea ca, pe de o parte procedura de judecata a litigiilor de munca este una urgenta, iar pe de alta parte obligatia de plata a salariilor va viza întreaga durata a procesului, deci inclusiv etapa recursului.

2. Nu exista infractiune în cazul în care angajatorul nu are lichiditati. El va savarşi însa infractiunea daca în prima zi cand are lichiditati nu plateşte salariul.

3. Nu se poate solicita din nou punerea in executare a hotararii dupa ce s-a solicitat inca o data ...
1.Mai greu de stut cine este faptuitorul :)...este vorba despre o scoala care este ordonator tertiar de credite...scoala,consiliu local,minister; si nimani nu iti da un raspuns scris.toti pot fi "faptasi".
2. Asadar poti solicita punerea in aplicare si dupa sentinta Tribunalului ...chiar daca ai mai solicitat o data punerea in aplicare ?
asteptati atunci sa depuna si recursul deaoarece, dupa cum a spus domnul freeelis, pana la definitivarea recursului se poate suspenda si executarea si plangerea.

Alte discuții în legătură

Model cerere catre angajator.... eukyra eukyra Buna ziua, as dori sa stiu procedurile pe care trebuie sa le urmez,de punere in aplicare a unei sentinte definitive-a Curtii de Apel,a unui litigiu de ... (vezi toată discuția)
Neexecutarea sentintei civile privind plata salariilor si reintegrarea codulmuncii codulmuncii [b]Potrivit art. 261 codul muncii, neexecutarea de buna voie a sentintei civile privind plata salariilor in termen de 15 zile calendaristice de la data cererii ... (vezi toată discuția)
Intrebare fara raspuns? arhontele arhontele 1. In sectorul bugetar se face o cerere pentru punerea in aplicare a unui titlu executoriu inainte de punerea in aparita in MO a'ordonantei care amana plata ... (vezi toată discuția)