avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... prescrierea datoriilor fiscale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

prescrierea datoriilor fiscale

pentru stopaj la sursa plus alte datorii la bugetul de stat,din martie 2006,
dosarul nu a ajuns inca in instanta dar este spre finalizare,care este termenul
de prescriere?
sumele se recupereaza daca nu sant prescrise?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 28 Iunie 2012
E greu de spus daca sunt prescrise sau nu. Prescriptia opereaza asupra debitelor fiscala dupa 5 ani, DACA NU ESTE INTRERUPTA de orice actiune. Deci o simpla notificare atrage intreruperea prescriptiei si incepe sa curga un termen nou.
Codul de procedura fiscala prevede:
Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.

(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.

(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Asadar, pentru obligatiile fiscale din 2006 prescriptia incepe sa curga de la data de 01.01.2007 si se sfarseste la data de 01.01.2012.

Art. 92 Întreruperea şi suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiei fiscale
(1) Termenele de prescripție prevăzute la art. 91 se întrerup:
a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;
b) la data depunerii de către contribuabil a declarației fiscale după expirarea termenului legal de depunere a acesteia;
c) la data la care contribuabilul corectează declarația fiscală sau efectuează un alt act voluntar de recunoaștere a impozitului datorat.

(2) Termenele de prescripție prevăzute la art. 91 se suspendă:
a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;
b) pe perioada cuprinsă între data începerii inspecției fiscale și data emiterii deciziei de impunere ca urmare a efectuării inspecției fiscale;
c) pe timpul cât contribuabilul se sustrage de la efectuarea inspecției fiscale;
d) pe perioada cuprinsă între data declarării unui contribuabil inactiv și data reactivării acestuia.

(3) Dispozițiile dreptului comun privitoare la prescripția extinctivă sunt aplicabile în mod corespunzător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii restante botezatu1980 botezatu1980 am o intrebare daca ma puteti ajuta.am niste datori pe care nu le-am mai platit delok....intrebarea este....e adevarat ca dupa cinci ani te sterge din baza lor ... (vezi toată discuția)
Prescrierea impozitului datorat primariei soranya soranya In citi ani se presctiu sumele neachitate, datorate, ca impozit pe cladiri si teren?Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Amenda de la politia comunitara din 2009 sylvertim70 sylvertim70 am primit prin posta o scrisoare recomanadata in care era o somatie de la DFMT,prin care sant somat sa platesc o amenda din 5.11.2009 data la care a fost ... (vezi toată discuția)