Buna ziua.
La sfarsitul lunii Decembrie 2008 am infiintat un PFA si anume "instructor auto independent".Precizez ca momentan sunt angajat cu 8 ore la o fima, scoala de soferi.Doresc sa raman angajat la firma respectiva dar si sa profesez eu ca independent, caci de aceea mi-am facut PFA-ul.Problema personala ar fi ca momentan nu mai am masina personala,lucrez doar pe cea de la firma, si urmeaza sa o achizitionez sper in scurt timp.Astfel inca nu pot sa lucrez ca independent, mai dureaza : achizitionarea masinii,mersul si statul pe la RAR, dotarea masinii in sistem de scoala, etc.
Cum ar trebui sa procedez cu Finantele?
Trebuie sa ma declar la Finante in termen de 15 zile de la data eliberarii certificatului de inmatriculare, sau de la data inceperii activitatii?
Am mai auzit ca pot sa ma declar acuma la Finante si sa specific pe declaratia respectiva nr?, data cand o sa-mi incep activitatea, si sa atasez si o cerere sau declaratie si anume din ce cauza nu-mi incep acuma activitatea, adica ce spuneam mai sus -- problema cu masina.
Cum sa procedez?
Mai trebuie sa duc de la firma si o adeverinta cum ca lucrez cu 8 ore/zi pt. calcularea impozitului? Apropo, pt. PFA doresc sa fiu la un impozit fix anual, in jur de 1300 lei am inteles.Se va reduce acest impozit daca lucrez si la firma?
Cam multe intrebari deodata, dar asa e la inceput.:D
Multumesc.
da, sunt cam multe intrebari dar la cateva va raspundem noi.
1. este obligatoriu sa va inregistrati la finante in15 zile, altfel va pune la plata(amenda)#-o
2. declarati venitul estimat pentru 2009 si va fixati minim posibil (in baza acestuia va impoziteaza)
3.daca nu incepeti activitatea va declarati la finante si apoi va autosuspendati(fara activitate)
4.impozitul pe salariu este o treaba si cel pe activitate independenta este separat
poate va mai ajuta si alti colegi...
succes
Mergeti la administratie si va vor pune sa dati o declaratie scrisa in care sa va angajati ca atunci cand incepeti activitatea veti veni sa faceti declaratia 220 (de inregistrare). Daca aveti un alt serviciu cu norma intreaga si optati pentru impunere la norma, atunci veti plati un impozit mai mic decat norma.
Multumesc mult pt. informatie, cam in genul acesta ma gandeam si eu, numai ca cei de la Finante nu prea stiu ce sa-mi raspunda. Anume am mers la 2 persoane diferite din aceeasi institutie, am intrebat acelasi lucru, si mi-au raspuns in 2 feluri, de aceea nu mai stiu ce sa fac.:stunned:
La ultimul functionar la care am fost mi-a spus sa fac o declaratie in care sa scriu exact motivul pentru care nu-mi incep inca activitatea (ca trebuie sa-mi cumpar masina, sa o pregatesc pt scoala, etc.),apoi sa aduc de la firma la care lucrez adeverinta cum ca lucrez cu 8 ore/ zi, si daca ma declar cu un venit fix pe an (asa cum si doresc), acesta mi se va calcula la jumatate ( din aproximatic 1300 lei voi plati anual undeva la 650lei), DAR mi-a dat si declaratia 220 sa o complectez, si exista acolo o rubrica la pct.11"data inceperii activitatii", asa ca nu stiu, mi-e capul calendar, merg maine sa mi-l fac mai mare:))... sper doar sa nu complectez ceva aiurea.
Merci.
Am fost azi la Finante, le-am spus din nou povestea ca nu vreau sa-mi incep activitatea inca, le-am aratat actele, am facut si declaratie in care ma angajez sa ma declar odata cu inceperea activitatii, si mi-a spus doamna ca toate sunt ok si sa stau linistit si sa ma declar in momentul in care incep activitatea in momentul in care incep sa am venit. Sa vin din nou cu actele si eventual sa atasez si actele masinii ca sa rezulte motivul de ce-mi incep activitatea mai tarziu.
Sper sa fie ok.
Merci oricum de ajutor.
Declaratii pfa
monovertex
Buna ziua,
Am infiintat recent un PFA si m-am inregistrat fiscal. In declaratia 200 am completat data inceperii activitatii ca fiind 1 aprilie 2015, ... (vezi toată discuția)