va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA.
Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) .
La rubrica III VENIT ESTIMAT am trei categorii de completat : 1. VENIT BRUT estimat , 2. CHELTUIELI DEDUCTIBILE ESTIMATE si 3. VENIT NET ESTIMAT.
Nu sunt lamurita care este baza de impozitare finala pt 16% , de asemenea care va fi baza pentru CAS ( CASA DE PENSII) si care va fi baza pentru CASS (CASA DE ASIGURARI DE SANATATE) ???
Acest PFA va fi singura forma de exercitare a activitatii.
Sper sa nu ma insel si sa fie acelasi lucru ca si la noi. Sunt la inceput de drum si anul asta am completat prima oara declaratia 220.
Baza de impozitare pentru cei 16% este venitul net estimat. Care, normal, este diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile estimate. La fel pentru Casa de asigurari de sanatate. 6,5% din venitul net estimat.
La Casa pe pensii nu stiu sa va spun.
Nu stiu daca nivelul cheltuielilor deductibile estimate are vreun plafon ?
De exemplu trec la venit brut estimat suma de 5000 ron , la chelt. deductibile estimate ( suma 3000 ron intelegand ca aici intra ch cu intretinerea sediului social , cotizatii profesionale desigur in limita codului fiscal, cas ( casa de pensii ) , cass ( casa de sanatate) , rechizite si orice alte chletuieli necesare realizarii venitului.
Venitul net este deci 2000 ron si acesta se impoziteaza ? tot el este si baza pt cass ???
Eu mi-am infiintat recent PFA cu norma de venit pentru proiectare in constructii.
Cand am completat declaratia am fost la finante si m-a indrumat o tanti de acolo .
L-a venituri brute am trecut norma de venit, cheltuieli nimic iar venituri nete tot neroma de venit.
Nu stiu poate in cazul dumneavoastra este altfel. Eu va recomand sa mergeti la finante ca va ajuta ei :d ....sunt foarte amabili acum cu valul asta de disponibilizari ;))
Am si eu o intrebare: exista un venit brut minim estimat pe an, sub care nu se poate completa declaratia? Sunt PFA la inceput de drum si eu, si momentan chiar nu stiu daca voi avea macar o minima activitate si un minim castig. Deci pe un an de zile, care este suma minima cu care se poate completa declaratia 220?