avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contributii PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contributii PFA

ce contributii trebuie sa platesc de la 1.07.2010 daca sunt PFA
ce decalratii, cand si unde se depun
multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 18:04, 16 Septembrie 2010
……………….
Ca PFA, pe lunile iulie si august, se platesc: impozit 16% , CASS-5,5%, CAS-10,5%, contributie somaj-0,5%.
Declaratiile se depun la Casa de Pensii, Casa de Sanatate si Agentia pt Ocuparea Fortei de Munca.
Incepand cu septembrie, daca nu sunteti salariat la alt loc de munca, se platesc: CAS - 31,3%; CASS 5,5%, iar contributia se somaj este optionala.
Pentru PFA incepand cu data intrarii in vigoare a OUG 82/2010 publicata in 10 septembrie 2010 in Monitorul oficial, baza de calcul a contributiilor este:

- sanatate 5,5 % aplicata la venitul net (= venit brut - cheltuieli deductibile), platile se fac trimestrial in oglinda cu impozitul pe venit (DECL 220- privind venitul estimat si DECL 200 - privind venitul anual realizat);

- pensie 31,3% aplicata la valoarea stabilita in contractul incheiat intre Casa de pensii si Titularul PFA-ului, plata contributiei se face lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - dependent Spider06 Spider06 Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu descurcarea urmatoarei situatii: Persoana fizica autorizata, care, in baza unui contract cu o firma, presteaza o ... (vezi toată discuția)
Contributii (cas,somaj,pensii)-pentru membrii if siman siman Buna seara,va rog frumos va cer si eu ajutorul pentru problema la moda acum si anume contributii PFA.Concret-eu impreuna cu fratele meu, avem o intreprindere ... (vezi toată discuția)
Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)