avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... birou notar public
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

birou notar public

Buna ziua
Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul plateste cas - are ctr cu casa de pensii si sanatatea cum am spus mai sus.
Va rog sa imi spuneti daca se schimba ceva in conditiile noului cod fisclal de la 01.07.2010.
Adica la somaj si sanatate.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: sim30 , utilizator 11:31, 3 August 2010
Notarul nu are calitatea de "dependent", daca asta era intrebarea dvs.
Parerea mea este ca nu se aplica, deoarece exista lege speciala.
Veniturile dvs. se incadreaza la categoria "venituri de natura profesionala" asa cum sunt ele definite ele in OUG 58/2010 si in Proiectul de Norme Metodologice de aplicare a art.III din OUG 58/2010 (Norme care, probabil, vor fi arobate prin HG luni 02.08.2010).

Incepand cu data intrarii invigoare a OUG 58/2010 veti mai datora (in plus):
- asigurarea de somaj (care pana acum era facultativa) iar cota este aceea prevazuta in Legea 76/2002 - 0,5%;

Ca si noutate (o puteti lua ca pe o datorie suplimentara, depinde de situatie) se modifica baza de calcul de pana la aparitia OUG 58/2010 privind contributiile datorate, astfel:
- baza de calcul pentru contributii la pensii, sanatate, somaj:
- daca veniturile nete (=venituri-cheltuielei deductibile) LUNARE obtinute sunt mai mici decat 5 salarii medii brute pe economie, cotele se aplica la totalul acestor venituri;
- daca veniturile nete LUNARE obtinute sunt mai mari decat 5 salarii medii brute pe economie, cotele se aplica la nivelul de maximumr 5 salarii medii brute pe economie.

- daca veniturile sunt ANUALE se procedeaza similar ca mai sus (la LUNAR).
COTELE DE CONTRIBUTII INDIVIDULALE SUNT:
- pensii (L19/200): 10,5%
- sanatate (L95/2006); 5,5%
- somaj (L76/2002) , 0,5%.

CONCLUZIE:
- daca aveti venituri nete lunare care depasesc 5 salarii medii brute pe economie veti aplica cotele de mai sus la valoarea determinata astfel.

IN PLUS, fata de situatia de pana acum, veti mai avea obligatii declarative lunare (daca veniturile realizate sunt lunare) , declaratii care se vor depune pana pe 25 a lunii, pentru luna anterioara in care s-a realizat venitul de natura profesionala. la:
- casa de pensii teritoriala;
- ajofm (somaj),
pentru CASA DE SANATATE declaratia se face - ca si pana acum - in oglinda cu (220 si 200),
TERMENELE de plata sunt termenele de depunere a declaratiilor , respectiv, 25 ale lunii urmatoarea realizarii venitului.

PRECIZARE:
Dumneavoastra nu sunteti PFA ( asa cum este definita aceasta in OUG 44/2008), dumneavoastra aveti o profesie liberala desfasurata in baza unei legi speciale, L36/1995.
Prin urmare, avand o profesie liberala (mai ales notar) cu patrimoniu (sediu, calculatoare...), angajati, clienti multipli, etc. nici nu se pune problema recalificarii activitatii dvs. ca si notar din activitate independenta in activitate dependenta. Eu nu cred ca acesta a fost sensul pe care l-a avut in vedere legiuitorul, de a recalifica toate veniturile din independente in dependente ...

Daca un notar public asociat la un Birou Notarial doreste sa intrerupa asocierea temporar ce declaratii trebuie depuse?
Mentionez ca la inceputul anului a fost depusa declaratia 220 pentru venituri anticipate pentru intreg anul 2010 pe fiecare asociati si declaratia 223 pentru toti asociatii.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii birou notarial pfa lylyan lylyan Buna ziua Functionam ca si birou notarial pfa. Cu decl 200 si 220 Eu am desfasuratorul pt plati anticipate la sanatate si imp 16% pe care le platesc ... (vezi toată discuția)
Notar public - noile reglementari lylyan lylyan Buna ziua BNP - decl 220 /2010 - venit net 99000 lei la care se calc plati anticipate trimestriale si sanatate. Am ctr. cu casa de pensii pt suma de venit ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical - cote contributii gabiclenciu gabiclenciu Pentru un cabinet medical la care determinarea venitului net se realizeaza in sistem real ( 16 % asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli deductibile), ... (vezi toată discuția)