avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... NOTAR PUBLIC - NOILE REGLEMENTARI
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

NOTAR PUBLIC - NOILE REGLEMENTARI

Buna ziua
BNP - decl 220 /2010 - venit net 99000 lei la care se calc plati anticipate trimestriale si sanatate.
Am ctr. cu casa de pensii pt suma de venit 1200 lei/lunar.
venit net/ luna in 2010 - in medie 25000 lei.
va rog sa imi spuneti punctual, cu noua ordonanta ce am de facut?
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: ContSters55280 , utilizator 06:20, 17 Ianuarie 2011
Buna ziua,

Imi pare rau ca abia acum vad postul dumneavoastra. Presupun ca intre timp ati aflat ce trebuie sa faceti.
Cotele pe care le veti plati sunt de:
-10.5% pentru pensii- calculat la un venit net de pana la 9180 lei lunar
-5.5% pentru sanatate- aceeasi baza de calcul
- 0.5% pentru somaj - aceeasi baza de calcul.
In situatia in care aveti deja contract cu casa de pensii, va trebui sa renuntati la acel contract in favoarea celui de acum. Despre depunerea declaratiilor pana pe 25 august e deja prea tarziu sa va spun.
Pot sa va precizez ca, desi legea prevede ca aceste declaratii se depun "o singura data", asta nu inseamna ca luna viitoare nu veti fi obligata sa depuneti din nou declaratia. Se depun "o singura data" pentru veniturile lunii precedente. In cazul in care, dupa depunere intervin modificari in veniturile obtinute, fata de cele declarate, atunci aveti obligatia de a mai depune o declaratie in termen de 14 zile de la modificarea venitului, care sa contina venitul actualizat. Precizarile sunt valabile pentru contributiile la pensie si la somaj, contributii la care aveti obligativitatea platii lunare. Pentru contributiile la sanatate, se depune vechea declaratie, in baza Legii 95/2006 si se plateste trimestrial.
Desi initial despre birourile notariale se afirma ca nu intra sub incidenta Ordonantei de urgenta, din pacate, am observat si eu ca au ramas in afara acestor prevederi doar avocatii.
Sper ca v-am fost totusi de folos. O zi frumoasa in continuare!!
Buna ziua!
Fata de intrebarea initiala, care se apropie foarte mult si de dilema mea, vin si eu cu intrebarea:

Dupa toate reglementarile (mai strambe sau mai drepte! :stunned:) care au fost aruncate peste noi in ultimele luni (fata de raspunsul de mai sus, dat in august!), aveti idee daca s-a stabilit cumva determinarea controversatei contributii CASS pentru activitatea notariala, ca activitate independenta?

Mai concret, la ce baza de calcul se aplica? La venitul net din activitate, sau la limita de 5 salarii?

Va multumesc anticipat! :)
Valabil de la 01 ianuarie 2011:
- 5,5% contributia pentru sanatate; plati anticipate trimestriale, baza legala: L95/2006, art.257, alin.(2), lit.b) si alin.(5);
- 31,3 % contributia pentru pensii (lunara) la valoarea contractului incheiat cu Casa de pensii, pentru venituri exclusive din activitati profesionale (profesii liberale) daca acestea au valoarea anuala mai mare de 8088 lei (4x2022 lei salariu mediu brut in 2011), baza legala: Legea 263/2010, art.6, alin.(1), pct.IV, lit.e) .
NOTA:
Conform art.11 din L263/2010, venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic decat 35% din salariu mediu brut (2022 lei pentru 2011) si nici mai mare de 5 salarii medii brute lunare ( 5x2022 lei);
- 16% impozitul pe venitul net (= venitul brut-chelt deductibile), baza legala: L571-2003, art.46, alin.(3)

NOTA:
Si pentru ca sunteti notar si in consecinta jurist, este bine sa observam ca :
- Codul Fiscal, L263 - 2010 si L95 - 2006 prevad termeni necorelati in ceea ce priveste incadrarea profesiilor liberale, astfel:
- Codul fiscal: Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar...;
- Codul fiscal: persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială şi pentru care, potrivit art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, cu modificările ulterioare, există obligaţia plăţii contribuţiei individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj (aici sunt incluse veniturile din drepturi de autor si conexe si din conventii civile);
- L263:e)alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
- L95: b)veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
Si unde mai pui ca au fost incluse in Codul fiscal (sunt reglementate de acesta) si contributiile sociale (sanatate, pensii , somaj etc)

CONCLUZIE:
Iata cum o profesie liberala (NOTAR), este considerata odata activitate independenta (Codul Fiscal si L95), alta data activitate profesionala (L263) desi in Codul fiscal veniturile de natura profesionala sunt numai acelea din Drepturi de autor si conexe sau din conventii civile.

DAR noi trebuie sa ramanem cu urmatoarea conluzie referitor la esenta intrebarii dvs., in 2011 veniturile notarilor se impoziteaza cu:
- 5,5% la santate;
- 31,3 % la pensii conform contractului cu Casa de pensii dar nu mai putin de 708 lei/luna valoare venit asigurat si nu mai mult de 5x2022 lei pe luna valoare venit asigurat;
-16% impozitul pe venitul net obtinut (incasat ) dupa ce s-au scazut cheltuielile deductibile.
Va multumesc pentru raspuns! :)
Tot o tri...lema aveam si eu, tocmai de aceea am depus armele in interpretarea acestei spete si m-am adresat colegilor de forum... Am mai avut discutii si cu alti notari si am descoperit cu oarecare uimire ca, desi sunt contrariati de lipsa de claritate, nimeni nu face nici un pas spre "luminare" si ajung sa plateasca cotele raportanadu-se la intreg venitul net, motivand ca asa au primit "indicatii" de la... inaltime.
Eu nu sunt notar. Sora mea este. Si nu are o "parohie" atat de bogata, incat s-o enerveze banii... Asa ca, orice ban dat neclar, conteaza. Daca e musai, si e lege, orice persoana onesta plateste si basta. Dar, daca nici nu e clara speta si mai si primesti "indicatii" nescrise sa platesti cat se poate de mult doar ca..."asa trebuie", asta nu e de inteles pentru cineva care isi castiga banul cinstit... Invers, daca platesti acum raportat la 5 salarii, peste niste ani ti se calculeaza la controale majorari si penalitati pt.ca n-ai calculat la tot venitul si nu mai poti sa faci nimic, iar e rau... Cum sa faci fata unui control, cand statul te judeca cu ce masura vrea si are la dispozitie nu una - aceeasi cu care poti lupta si tu - ci...3?!

Intrebarea mea se referea la baza de calcul a CASS. Poate ca nu am inteles eu din explicatia dvs....
Mai concret, ceea ce mas nedumereste este prevederea legala:
"(1) Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit.
(2) Asupra veniturilor prevazute la alineatul precedent se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
(3) Baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale."


O solutie fiscala platita, nici asta nu se poate primi tocmai pt.ca si institutiile de resort stiu ca se afla in haos si nu-si mai asuma raspunderea sa-ti scrie pe hartie ceva de care te poti prevala ulterior. Prefera sa motiveze ca "nu au timp" sa se ocupe de volumul mare de solicitari...

Inca o data, va multumesc! :)
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
ContSters55280, utilizator
Buna seara, tuturor


Asta este Romania de azi. Haos si legi fara inteles.
Asa cum a precizat si colegul nostru, incepand cu 2011 baza de calcul pentru contributiile sociale este plafonata la 5 salarii medii brute pe economie. Presupun ca masura este luata pentru a crea un echilibru intre contributiile platite de salariati-plafonate la acelasi nivel-si cele platite de profesiile liberale si persoane fizice autorizate.
Daca PFA-ul sau persoana care isi desfasoara activitatea ca liber profesionist realizeaza venituri nete sub plafonul de 5 salarii medii pe economie/luna, atunci contributii se calculeaza la venitul net realizat. Daca venitul net depaseste limita a 5 salarii medii brute pe economie/lunar, atunci contributia se calculeaza la plafonul acestor 5 salarii medii brute.
Sper ca v-am putut fi de folos.
Multa sanatate si rabdare cat cuprinde!!

Alte discuții în legătură

Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical - cote contributii gabiclenciu gabiclenciu Pentru un cabinet medical la care determinarea venitului net se realizeaza in sistem real ( 16 % asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli deductibile), ... (vezi toată discuția)
Pfa- dispozitiile oug 58/2010 ContSters109653 ContSters109653 Incepand cu veniturile obtinute in luna iulie, PFA au obligatia de a plati contributiile sociale in conformitate cu dispozitiile OUG 58/2010. Potrivit art. ... (vezi toată discuția)