Buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu descurcarea urmatoarei situatii:
Persoana fizica autorizata, care, in baza unui contract cu o firma, presteaza o activitate considerata dependenta (cursuri de limbi straine), folosind exclusiv baza materiala a platitorului de venit.
Intrebarile mele sunt:
1) ce contributii trebuie sa retina din venitul ce mi se cuvine platitorul de venit?
2) platitorul de venit are SI EL obligatia sa achite contributii ca si un angajator ?
3) ce declaratii se depun? exista formularistica separata atat timp cat nu apar ca si angajat? Imi puteti indica un act normativ?
Multumesc anticipat!
Sunt doua posibilitati:
1. In baza art.7 pct.2.1. din Codul fiscal, organul fiscal ( dar numai in urma unui control) poate să va reconsidere natura activitatii din independenta (PFA) in dependenta (salariat), in acest caz vi se vor opri toate contributiile salariat/angajator - cas 31,3%, cass 5,5% si 5,2%, somaj 0,5% si 0,5%.
2. Daca nu va recosidera nimeni activitatea si ramaneti ca si un PFA pentru venitul obtinut veti datora:
- impozit pe venit 16% la venitul net (venit brut - cheltuieli deductibile) cu tinerea contabilitatii in partida simpla;
- contributia la sanatate (Legea 95/2006, art. 257) 5,5%.
- (daca nu obtineti si venituri din salarii) va trebui sa faceti si un contract cu Casa de pensii conf. L19/2000 si sa platiti contributia pt pensii la valoarea din contractul cu Casa de pensii (nu la venitul net obtinut din PFA) in cota de 31,3%;
- in perioada 01.07.2010 - 10.09.2010 veti plati si contributii individuale la venitul net 10,5% la pensii si 0,5% la somaj, dupa 10.09.2010 nu mai aveti aceasta obligatie;
- obligatii declarative: declaratia 220 la inceprea activitatii si declaratia 200 pentru venitul efectiv realizat in anul precedent, declaratia la Casa de sanatate pentru contributia la fondul de sanatate pentru care platile se fac trimestrial in oglinda cu platile anticipate conform DECL 220.
baza legala:
- Legea nr.571/2003 codul fiscal - Titlul III;
- Legea nr.95/2006 privind reforma in sanatate , art.257;
- Legea nr.19/2000 privind pensiile;
- OUG 58/2010;
- OUG 82/2010
Buna ,
Mai sus, Spider06 intreba :
....
2) platitorul de venit are SI EL obligatia sa achite contributii ca si un angajator ?
....
In raspunsul Dvs (Suteual), ati precizat ca :
...
1. In baza art.7 pct.2.1. din Codul fiscal, organul fiscal ( dar numai in urma unui control) poate să va reconsidere natura activitatii din independenta (PFA) in dependenta (salariat), in acest caz vi se vor opri toate contributiile salariat/angajator - cas 31,3%, cass 5,5% si 5,2%, somaj 0,5% si 0,5%.
.....
Deci sa inteleg ca in cazul reconsiderarii activitatii ca dependenta, toate contributiile, atat cele datorate de PFA (asimilat salariatului) cat si cele datorate de platitorul de venit (asimilat angajatorului), vor fi platite de catre PFA?
Puteti sa-mi precizati actul normativ din care reisese aceasta obligatie ?
Multumesc anticipat
Deci sa inteleg ca in cazul reconsiderarii activitatii ca dependenta, toate contributiile, atat cele datorate de PFA (asimilat salariatului) cat si cele datorate de platitorul de venit (asimilat angajatorului), vor fi platite de catre PFA?
Puteti sa-mi precizati actul normativ din care reisese aceasta obligatie ?
Multumesc anticipat
Nu fiecare cu obligatiile sale.
Art 7 pc 2.2 din CF
2.2. În cazul reconsiderării unei activități ca activitate dependentă, impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază
Stiam si eu de art. 7, pct. 2.2, din care rezulta ca fiecare va datora contributiile ce le revin, PFA : 10.5, 0.5, 5.5 , platitorul de venit : 20.8, 0.5 , 5.5 % din suma facturata (probabil fara TVA), dar credeam, cand am vazut mesajul de mai sus al lui suteual, ca au mai aparut ceva precizari care sa modifice asta.
Alta problema : e posibil sa perceapa ceva penalitati de intarziere la sumele pe care le recalculeaza, sau amenzi, daca iti reconsidera activitatea, retroactiv (incepand cu 01.07.2010), ca un fel de pedeapsa pt. faptul ca ai ramas pe PFA si nu te-a trecut platirorul pe stat, ca salariat ? Parca n-am vazut nimic despre asta in ce a aparut pana acum.