Buna seara,va rog frumos va cer si eu ajutorul pentru problema la moda acum si anume contributii PFA.Concret-eu impreuna cu fratele meu, avem o intreprindere familiala care are ca obiect de activitate cresterea si comercializarea pestelui si pescuitul sportiv, respectiv administrarea unei balti ,firma(IF) functioneaza pe baza de venituri si cheltuieli. Intrebarea este-suntem noi ca membrii asociati obligati sa depunem celebrele declaratii si daca da la ce venituri ne raportam la cele estimate si rectificam cind depunem veniturile realizate la sfirsit de an,sau sunt alte metode de calcul?Va multumesc!
Dvs. si fratele dumneavoastra sunteti titularii unei IF care este constituita in temeiul OUG 44/2008 si la care prin acordul de constituire (art.29 din OUG 44/2008) ati stabilit cotele procentuale in care veti imparti veniturile nete ale intreprinderii, prin urmare:
- dvs. si fratele realizati venituri de natura profesionala ( = venituri din activitati independente) asa cum sunt ele definite de OUG 58/2010;
- veti datora fiecare contributii individuale ( cas, cass, somaj);
- cotele se aplica la venitul net realizat (= venituri impozabile-cheltuieli deductibile);
- la cass (sanatate, cota 5,5%) declaratia se face pentru anul in curs pe baza decl.220 - privind venitul estimat, cass se plateste in 4 transe trimestriale pentru ca in anul urmator sa faceti regularizarea odata cu depunerea noii declaratii atunci cand aveti DOVADA platii "finale" pentru anul precedent (plata pe care incepand cu 2011 o faceti odata cu depunerea Decl.200 - privind venitul anual (efectiv) realizat;
- la cas veti face plata conform venitului net lunar realizat in limitele prevazute de OUG 58/2010 si HG 791/2010(normele de aplicare a OUG 58), cota de 10,5%, aici sunt neclare inca perioada de contributivitate...
- la somaj similar cu cas : declaratie, cota 0,5%...
CONCLUZIE:
- sunteti obligati sa depuneti declaratiile pentru plata contributiilor la cas, cass si somaj atat dvs. cat si fratele (altfel spus, fiecare membru al unui IF depune declaratiile privind contributiile individuale platind aceste contributii corespunzator cotei procentuale in care sunt impartite veniturile nete realizate).