avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contabilitate pfa!!!!!!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contabilitate pfa!!!!!!

Buna ziua!
Am cateva intrebari, daca ma poate ajuta cineva cu orice informatie ii multumesc anticipat!
In primul rand un pfa neplatitoare de tva si avand cod caen : cultivarea legumelor si a pepenilor ce declaratii trebuie sa depuna?
In ce conditii trece la platitoare de tva sau nu?
II trebuie casa de marcat?
Plateste impozit pe venit 16%?Se aplica impozitul minim? (la mfinante, nu apare ca platitor de impozit pe venit, nu apare ca platitor de nimic)
Plateste la sanatate 5,5%? (nu are angajati)

Am tot cautat dar gasesc multe raspunsuri si contraziceri....poate se hotaraste cineva sa raspunda clar si cuprinzator!

Inca o data va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 23:49, 6 August 2010
ca si pfa intocmesti registru de incasari si plati , registru inventar si balanta lunara si platesti impozit pe venit in functie de ce declari la inceputul anului ,ce venit estimezi si te vor verifica mf cand cred ei decuvinta .
Din punct de vedere al inregistrarii , v'ati inregistrat la ORC conf OUG 44/2008;

Din punct de vedere fiscal :
- ca si activitate va incadrati la art.41, lit.a) : Venituri din activitati independente;
- categoria de venit (art.46, CF): venituri comrciale;
- contabilitatea se tine in partida simpla ( art.48, CF), registru jurnal de incasari si plati etc.;
- venitul net= venit brut - cheltuieli deductibile;
- impozitul pe venit 16%, se aplica la venitul net;
- dpv CONTRIBUTII:
cass (5,5%), cas (10,5%), somaj (0,5%), conf art.III din OUG 58/2010, venitul din activitati independente fiind un "venit de natura profesionala"
Conf art.III din OUG 58/2010 si Normele HG 791/2010, la stabilirea contributiilor sunt mai multe situatii:
- sunteti salariat si realizati venituri repetitive ( lunar, trimestrial, semestrial) platiti contributii individuale si la PFA
- sunteti salariat si realizati venituri ocazionale din PFA, nu platiti contributii individuale la PFA;
- nu sunteti salariat si realizati venituri (exclusiv) din PFA platiti contributii individuale indiferent daca venitul din PFA este repetitiv sau ocazional.
NOTA:
Tot in norme este data si baza de impozitare aferenta contributiilor.

MARE ATENTIE la art.7 pct.2.1. din CF modificat prin OUG 58/2010:
- daca activitatea dvs. ca si PFA se incadreaza la cel putin unul din cele sase criterii (de la pct.2.1.) atunci aceasta se poate recalifica din activitate independenta in dependenta si veti plati in solidar cu platitorul de venit toate contributiile (cass,cas,somaj) cele individuale si cele ale angajatorului.

OBLIGATII DECLARATIVE:

- La infiintare DECLARATIA 070, in care veti completa datele de vector fiscal (platitor sau nu de TVA, etc.), nefiind platitor de TVA, dupa cum spuneti, veti deveni platitor de TVA prin depasirea plafonului de 35.000 euro ( la cursul de la 01.01.2007- data aderarii Romaniei la UE) adica aprox. 119.000 lei (RON)

- in 15 zile dela infiintare DECLARATIA 220 privind venitul estimat pentru care veti face palti anticipate din impozitul pe venit;
- pana pe 15 mai al anului urmator DECLARATIA 200 privind venitul anual realizat, incepand cu 2011 veti plati si impozitul pe venit odata cu depunerea DECLARATIEI 200 . Pana in 2010 plata impozitului se facea prin emiterea de catre organul fiscal a unei decizii de impunere anuale pe baza DECL 200, impozitul achitandu-se in termen de 60 zile de la data primirii deciziei de impunere anuale.
TINEREA CONTABILITATII:
Cum am spus si mai sus, contabilitatea se tine in partida simpla, vezi OMF nr. 1040/2004

NOTA:
- contabilitatea fiind in partida simpla nu se intocmeste balanta.
- sunteti insa obligata sa tineti JURNALUL DE VANZARI.

UN SFAT:

Apelati la un specialist in contabilitate pentru a va ajuta in privinta declaratiilor, a tinerii contabilitatii, etc. cel putin la inceputul activitatii dvs. Apoi, mai vedeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)
Impozitare, contributii, obligatii declarative, oug 58/2010 si hg 791/2010 pentru veniturile din mai mult de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere Alexandru Suteu Alexandru Suteu Referitor la calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati indpendente pentru mai mult de 5 contracte inchiriere/subinchirire ... (OANAF ... (vezi toată discuția)
Oug 82/2010 in mo 638/10 septenbrie 2010 Alexandru Suteu Alexandru Suteu S-a modificat OUG 58/2010 . F important a fost eliminata litera f) de la Art.7, pct.2.1. din CF (vezi toată discuția)