avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Impozitare, contributii, obligatii declarative, OUG ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Impozitare, contributii, obligatii declarative, OUG 58/2010 si HG 791/2010 pentru veniturile din mai mult de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere

Referitor la calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati indpendente pentru mai mult de 5 contracte inchiriere/subinchirire ... (OANAF 2333/2007),

PROBLEME DE REZOLVAT:
1. Cum se face autorizarea actvitatii independente a personei care obtine veniturile ?
- se inregistreaza pe procedura data de OUG 44/2008 ?
- se depune numai declaratia 070 sau poate alta?
2. Veniturile obtinute se califica ca si venituri de natura profesionala (cu cortegiul contributiilor individuale)?
- se aplica procedura data de HG 791/2010 norma de aplicare a art.III OUG 58/2010 ( cass, cas si somaj)?
3. Pana la 01 iulie 2010 se datora contributia de asigurari sociale de sananatat 5,5%?
- daca titularul activitatii avea si venituri din salarii datora cass ?
- daca veniturile obtinute erau exclusive datora cass (vezi art.257 din L95/2006) ?
4. Este necesara dotarea cu case de marcat conf OUG 28/1999 pentru inregistrarea vanzarilor derulate cu persoane fizice chiriasi (= emiterea bonului fiscal pentru veniturile obtinute) ?
5. Tinand contabilitatea in partida simpla venitul brut se determina ca si venit realizat ( suma incasata) ?
6. Se poate inregistra prin optiune platitor de TVA ? Si pentru unele contracte sa Notifice incasarea chiriei cu TVA ?
9. Este necesara depunerea documentelor la organismul care are atributii pe L656/2002 ? Notificare tranazactii mai mari de 15.000 euro (din operatiuni succesive, ex: o chirie de 1500 euro/luna implica incasari in numerar de 18.000 euro/an);
10. Care este cursul la care se datoreaza impozitul pe venit daca chiria se incaseaza in lei la cursul BNR ?
11. Titularul activitatii de inchiriere poate avea salariati ?

Si or mai fi si alte aspecte pe care va invit sa le precizati si sa le dezvoltam impreuna

Alte discuții în legătură

Impozit persoana fizica venit obinut din chirii sabrer_2006 sabrer_2006 Pentru 2011 impozitul obtinut din chirii, datorat de o persoana fizica este de 16% din total venituri incasate? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Depasesc 5 contracte de inchiriere VARVARA CORNEL VARVARA CORNEL Buna ziua .sot si sotie detinem o cladire care am amenajat si utilat pentru inchiriere comercianti.Am depasit fiecare 5 contracte de inchiriere .intrebarea ... (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)