avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract munca- 55 b
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract munca- 55 b

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: un angajat si-a depus cererea de incetare a ctr de munca cu 55, lit b, pe 22.06.2012, incetarea uramand cu 25.06.2012. Cererea a fost inregistrata de jurist, dar administratorul/ directorul nu a scris pe ea daca e de acord sau nu cu incetarea. De luni sta in preaviz 20 zile lucratoare. Si din cate am inteles jurista i-a intocmit si decizia de incetare, dar nu stiu exact cum este intocmita.
Intrebarea mea este daca directorul e obligat sa-i scrie ceva pe cerere? Daca nu i-a semnat cererea de incetare a ctr de munca e obligat sa stea in preaviz?Exista vreo posibilitate sa plece sa nu mai stea in preaviz acele 20 zile?
De maine poate sa nu se mai duca? Nu stiu ce sa-i spun sa faca.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 12 Februarie 2013
Art. 55. [felurile încetării contractului individual de muncă]
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
......
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;

Incetarea CIM prin acordul partilor presupune ca ambele parti, adica atat angajat cat si angajator, sa fie de acord cu aceasta incetare.Mai mult, aceasta trebuie sa aiba loc la o data anumita, stabilita de comun acord de cei 2. Salariatul dvs a facut acea cerere de incetare CIM, a stabilit singurel si data, insa angajatorul nu si-a confirmat pozitia prin semnarea acelei cereri.So, pana nu semneaza angajatorul, nu e 55 (b), e demisie(81(a)) si trebuie respectat termenul de preaviz, 20 zile.:)
In general aceste documente sunt inregistrate si apoi cele ce ducrg din acestea sunt intocmite de omul de resurse umane.
Salariatul a cerut incetarea contractului cu 55 b, asta nu inseamna ca poate renunta el de la el putere la preaviz. Doar angajatorul poate renunta total sau partial la acest termen.
Incetarea contractului de munca in baza art 55b nu exonereaza angajatul de efectuarea preavizului.
Cat despre intocmirea deciziei anterior termenului de preaviz in care se pot intampla destul de multe.......prefer sa nu mai comentez.
De cand pana cand incetarea in baza art.55 lit.b C.mun. presupune preaviz? ... o cerere in acest sens nu poate fi asimilata cu o demisie ...

In cazul art.55 lit.b C.mun. , angajatorul trebui sa puna rezolutia pe cerere ca este de acord sau nu este de acord ... daca este de acord, atunci s-a realizat acordul de vointa al partilor cu privire la incetarea c.i.m.

Daca nu este de acord, atunci salariatul are posibilitatea formularii unei cereri de demisie.
Eu nu am gasit niciunde in lege mentiunea ca in cazul acestui articol salariatul este scutit de preaviz. Ma puteti lumina
Dar unde este prevazut in Codul Muncii ca trebuie sa stea in preaviz? .. vedeti si art.278 alin.1 C.mun.

Alte discuții în legătură

Demisia crissu90 crissu90 In data de 15 iunie l-am anuntat pe angajator ca nu mai vin a 2-a zi la munca iar a doua zi am venit si mi-am dat demisia.Dupa mi-a zis ca trebuie sa astept ... (vezi toată discuția)
Art 55 b cu preaviz? cporanc cporanc Am facut cerere pt incetarea contractului de munca cu art 55 lit.b, dar am folosit si termenul de preaviz referitor la cate zile mai lucrez acolo.NU am folosit ... (vezi toată discuția)
Despre demisie ingerassweety ingerassweety In cazul in care angajatul demisioneaza, angajatorul il poate obliga sa stea in preaviz ?Daca da, cate zile ? Dar daca angajatul isi da demisia si in cerere e ... (vezi toată discuția)