avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incheierea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incheierea contractului de munca

Salut ! Am o situatie mai speciala si am nevoie de putin ajutor. Sunt angajat la o firma din luna Mai 2008. Pana in prezent am avut nevoie de doar 2-3 zile de concediu . Saptamana trecuta am inmanat sefului direct o cerere de concediu pentru perioada 12-25 Ian 2009 pe care el a aprobat-o. Eu lucrez in cadrul departamentului de vanzari a firmei. Astazi am avut o sedinta in care eu si alte 2 colege am fost anuntati sa s-a luat decizia incheierii colaborarii. Modul in care se va face acest lucru urmeaza sa fie stabilit. Daca eu decid sa raman in firma perioada de preaviz(15zile) faptul ca eu voi fi in concediu saptamaniile urmatoare cum va influenta acest lucru? Practic de cand vor incepe sa "curga" cele 15 zile de preaviz?? din momentul inmanarii preavizului si vor fi considerate si zilele in care voi fi in concediu sau dupa ce revin din concediu va trebuii sa mai raman inca in firma perioada de preaviz ???
Sper ca m-am facut inteles.

Multumesc,
Cristi
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:55, 26 Ianuarie 2009
Sunt 2 posibilitati: fie ilegal va solicita sa va dati demisia, fie legal va anunta in scris ca postul dvs se desfiinteaza datorita unor probleme reale si serioase conform prevederilor Legii 53/2003 Codul Muncii.
In instiintarea scrisa va fi mentionata data de la care incepe preavizul legal de 20 de zile. In aceasta perioada puteti absenta 4 ore pe zi de la serviciu si veti fi platit norma intreaga. De asemenea puteti sta in concediu de odihna in aceasta perioada. Perioada de concediu de odihna se poate suprapune perioadei de preaviz. Daca nu doriti acest lucru concediul restant va fi compensat in bani.
De asemea, puteti sta in concediu in perioada 12-25.01.2009 si la intoarcere sa primiti instiintarea respectiva, depinde de momentul in care angajatorul va va inmana instiintarea.
Multumesc Nikol pentru raspuns,

mai am inca o intrebare. motivul pentru concedierea unui angajat poate fi reprezentat de performantele lui? adica in cazul meu, nerealizarea targetului 100% poate fi motiv pentru intreruperea colaborarii ??

Multumesc,
Cristi

1. in cazul in care va dati demisia , termenul de preaviz este de 15 zile calendaristice.
2. In cazul in care se va dispune , concedierea dvs pentru desfiintarea postului preavizul este de 20 zile lucratoare. In aceasta situatie, in perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
3. In perioada de preaviz, va puteti lua concediul de odihna. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
4. Data de început a termenului de preaviz este data notificării de către salariat sau de catre angajator a încetării contractului individual de muncă.
5. Dacă în cursul derulării raporturilor de muncă, angajatorul constată că salariatul nu corespunde profesional postului pe care este încadrat, poate decide desfacerea contractului individual de muncă.
In primul rand evaluarea angajatilor trebuie facuta periodic si de asemenea target-urile trebuie sa fie realiste pentru ca evaluarea sa fie relevanta.
Corespunderea profesionala a angajatului se verifica in perioada de proba. de aceea se si numeste asa. O alta verificare se poate face dupa o perioada de absentare destul de lunga (concedii medicale, concediu crestere si ingrijire copil, etc).

Nu poate veni acum sa va spuna ca nu corespundeti locului de munca dupa atata timp.
am un act aditional pe langa contract in care sunt trecute inca 10% bani la salariu.acesti bani nu-i iau.ce pot sa fac?

Alte discuții în legătură

Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)
Concediere eu123 eu123 Am fost anuntata ca daca nu semnez incetarea colaborarii prin demisie sau cu acordul partilor ma vor concedia pe baza: neindeplinirii targetului semnat (suma ... (vezi toată discuția)
Drepturi compensatorii in cazul desfacerii contractului de munca cu art 65 din legea muncii ilie cristina ilie cristina buna ziua!am si eu o problema..sotul meu lucreaza la o societate care are 9 angajati dintre care unul este si el...pe data de 16.06.2010 a primit o instiintare ... (vezi toată discuția)