avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

buna ziua.

in contextul in care doresc sa am un copil, as vrea sa ma edific asupra urmatoarelor lucruri:
- continuitatea in munca inseamna a plati contributii la stat 12 luni anterior datei de nastere a copilului ?
- care este suma pe care o pot primi de la stat daca optez pentru a sta 2 ani in concediu de crestere a copilului, conform legislatiei actuale ?
- exista vreo diferenta intre a avea un contract de munca pentru 8 ore pe zi si un contract de munca pentru 2 ore pe zi, care sa se reflecte asupra sumei pe care o pot primi de la stat, in conditiile in care optez pentru 2 ani ? este aceasta suma constanta indiferent de cele doua situatii ?


multmesc mult.
Cel mai recent răspuns: muadib , utilizator 09:53, 1 Iulie 2012
1.Nu-i vorba de a plati contributii la stat, ci de a obtine venituri supuse impozitarii in ultimele 12 luni anterior datei de nastere a copilului .

2.Parintelecare opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului (CCC) pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% (s-ar putea ajunge din nou la 85% incepand cu acest an)din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. In cazul acestei optiuni stimulentul de insertie nu se acorda.

3.Tinand cont ca, cuantumul indemnizatiei este un procent din veniturile obtinute in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului, eu ma ganesc ca pentru o norma de 8 ore/zi suneti platita mai mult decat pentru 2ore/zi, nu? :) Cu toate ca nu-i chiar obligatoriu...dar oricum, mai putin de 600 lei/luna nu veti lua si nici mai mult de 1.200 lei.:)
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...

2. Indicatorul social de referinta (ISR), in vigoare = 500 lei.

3. Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC ci numai obtinerea de venituri.

4. Daca optati pentru CCC pana la 2 ani indemnizatia este de minimum 600 lei si maximum 1200 lei.

5. - Nu conteaza ce fel de CIM aveti, cu full-time sau part-time, legea nu face deosebire.
- Indemnizatia pentru CCC este 75% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, cu incadrarea in limitele spuse mai sus (600-1200 lei).
multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pt mame ovidiu30 ovidiu30 La anul voi naste un copil si vreau sa optez pt cresterea copilului timp de 2 ani,in al doilea an mai primesc bani pt copilul meu? (vezi toată discuția)
Indemnizatia de ccc mitid84 mitid84 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti si mie cu cat se plateste primul an de crestere copil si anul al 2lea de crestere copil. In al doilea an este o suma fixa ... (vezi toată discuția)
Angajare jumatate de norma aniss46 aniss46 Buna ziua, spuneti-mi va rog care este subventia pentru crestere copil a unui angajat cu jumatate de norma! multumesc (vezi toată discuția)