avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sentinta de condamnare cu aplic.art 81 c.pen.- cand ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sentinta de condamnare cu aplic.art 81 c.pen.- cand pot redobandi permisul de conducere?

Solutie: Condamnă pe inculpatul x pentru săvârşirea infracţiunilor: - sfidarea organelor judiciare prev. şi ped. de art. 2721 Cod penal, cu aplicarea art. 3201 alin. 7 Cod procedură penală, la pedeapsa de 4 (patru) luni închisoare; - conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, prev. şi ped. de art. 86 alin. 2 din OUG nr. 195/2002, cu aplicarea art. 3201 alin. 7 Cod procedură penală, la pedeapsa de 4 (patru) luni închisoare; - conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, prev. şi ped. de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, cu aplicarea art. 3201 alin. 7 Cod procedură penală la pedeapsa de 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare. În temeiul art. 33 lit. a, b, art. 34 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare. Aplică dispoziţiile art. 71, 64 lit. a teza a II-a, b Cod penal. În temeiul art. 81, 82, 71 alin. 5 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii pe o durată de 3 ani şi 4 luni. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 şi art. 84 din Codul penal care prevăd revocarea acestui beneficiu şi executarea în întregime a pedepsei în cazul săvârşirii unei infracţiuni, cu intenţie, în cursul termenului de încercare sau în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare. Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 27 iunie 2012.
NU AM INTELES PE CAT TIMP M=IA LUAT PERMISUL? SI CE TREBUIE SA FAC
Cel mai recent răspuns: aacris , utilizator 19:31, 23 Iulie 2012
Vi s-a aplicat pedeapsa de 1 an si 4 luni cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Nu trebuie sa faceti nimic, daca sunteti multumit cu pedeapsa aplicata.
In cazul in care veti mai safarsi o alta infractiune in cursul termenului de incercare de 3 ani si patru luni, de la ramanerea definitiva a pedepsei, pedeapsa aplicata pt noua infractiune se va cumula aritmetic cu peseapsa de 1 an si 4 luni.
In ceea ce priveste permisul, acesta s-a anulat, iar un nou permis de conducere puteti obtine dupa trecerea unui an de la ramanerea definitiva a pedepsei cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, cea de 1 an si 4 luni.
Pedeapsa complementara prevazuta de art. 71 coroborat cu art. 64 litera a) si b) Cod penal se refera la dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice si la dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, nu are legatura cu dreptul de a conduce autoturisme.
Deoarece vi s-a anulat permisul de conducere pentru săvârşirea unor faptele prevăzute la art.114, alin.1 din O.U.G.195/2002, aveţi posibilitatea să redobândiţi dreptul de a conduce autovehicule, respectiv să obţineţi un nou permis de conducere, conform art. 116 alin.1), lit.a,b,c,d din aceeasi ordonanta.

ART. 116
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
Ultima modificare: Duminică, 1 Iulie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Multumesc de raspuns dar dvs.ce ma sfatuiti sa fac?
Ce mai pot face, sunt disperat.

Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Disperat de ce?
Ati scapat cu o pedeapsa cu suspendare, stati linistit termenul de incercare, mergeti regulat la Serviciul de probatiune la consilierul la care ati fost repartizat si intocmiti cu acesta un program, nu parasiti localitatea mai mult de 8 zile fara sa anuntati, etc.
Dupa expirarea termenului de incercare, sunteti reabilitat, iar cazierul va fi iar curat.
In legatura cu permisul, asa cum v-am expus din art. 116 Cod rutier, dupa un an de la data ramanerii definitive a sentintei penale, dati erxamen si luati alt carnet.
Ultima modificare: Duminică, 1 Iulie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare pentru a-mi recapata permisul cum procedez ?Mai e ceva de facut?

Alte discuții în legătură

Lamuriri sentinta mircea_av mircea_av Condamnare Solutie: Condamnă inculpatul A.C, pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, republicată, cu ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu permisul meu? aiurica aiurica lutie: Dec.217/ - Admite recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea. Casează, în parte, sentinţa penală nr. 451/04.10.2012 a ... (vezi toată discuția)
Infracþiuni privind circulaþia pe drumurile publice (o.u.g nr. 195/2002) art. 87 al. 1 din o.u.g. 195/2002 ciprian121 ciprian121 Va rog frumos, daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns. Astazi am avut procesul, hotararea suna cam asa: Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpatul pentru ... (vezi toată discuția)