buna ziua tuturor...sunt un viitor tatic de gemeni si ma intereseaza sa stiu si eu daca am dreptul la concediul prenatal pentru ca eu in ultimele 7luni am lucrat cu jumatate de norma...cei de la firma mi-au spus ca da
Nu aveti cum sa aveti dreptul la concediu prenatal dvs , ci mama are dreptul la asa ceva .. dvs puteti beneficia de concediu pentru cresterea copilui sau de concediu paternal, in conditiile prevazute de legislatia in materie.
1. De concediu paternal puteti beneficia, chiar daca aveti c.i.m. cu timp partial..
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la concediu paternal conform Legii 210 din 31 decembrie 1999 .
Concediul paternal se acordã “în scopul de a asigura participarea efectivã a tatãlui la îngrijirea noului nãscut” si constã într-o perioadã de timp de 5 zile lucrãtoare. În cazul în care titularul acestui drept este asigurat în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de stat, aceste 5 zile îi vor fi plãtite 100%.
Concediul paternal se acordã, la cerere, tatãlui, în primele 8 sãptãmâni de la nasterea copilului, dovada fiind certificatul de nastere al copilului, din care rezultã calitatea de tatã natural. Titularul dreptului la concediu paternal este tatãl copilului nou-nãscut, care participã efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacã copilul este nãscut din cãsãtorie sau din afara cãsãtoriei.
2. De concediu pentru cresterea copilului si de indemnizatia aferenta veti beneficia indiferent ce fel de c.i.m. aveti numai daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului ati realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.