Buna ziua. Situatia mea este urmatoare:Lucrez in cadrul M.A.I.(Jandarmerie) cu o vechime de 10 ani,nu doresc concediu de crestere a copilului,sotia nu lucreaza. In aceste conditii,pot beneficia de stimulentul lunar de 500 ron? Daca da....cat timp,ce acte sunt necesare si care sunt pasii de urmat? Va multumesc anticipat!
1. Puteti beneficia de stimulentul de insertie (de 500 lei lunar) de la data nasterii copilului (deoarece sotia dvs. nu poate beneficia de concediu de maternitate = sarcina si lauzie) si pana ce acesta implineste 2 ani.
2. - Actele necesare sunt aceleasi ca si pentru CCC.
- Lucrand in cadrul MAI stimulentul este platit de unitatea in care lucrati si deci adresati-va unitatii pentru a va spune actele necesare.
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2010:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.