avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... beneficiez de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

beneficiez de indemnizatie de somaj?

Buna ziua
Am absolvit anul acesta masterul la o institutie acreditata.in timpul masterului In perioada 22.09.2010 pana in 21.01.2011 am lucrat la un lant de magazine de unde am demisionat.
Imi puteti spune daca in aceste conditi beneficiez de somaj ca si absolvent daca ma inscriu in termen de 60 de zile pe unele siteuri am gasit ca beneficiez iar pe altele nu.
La anofm nu miau raspuns.
De asemenea imi puteti spune care sunt actele necesare pentru a depune dosarul
si dc trebuie sa depun in dosar vreo adeverinta de la fostul loc de munca sau alte harti. Eu nu am nici un act de la firma iar intre timp am aflat ca anul acesta magazinul a intrat in insolventa.
Dc ma incadrez imi puteti spune care lege se aplica si ce articol
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2012
laura2008_angel, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:33, 3 Iulie 2012
Ca fost salariat nu puteti beneficia de somaj , intrucat incetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj ca absolvent daca va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de maximum 60 de zile de la absolvire.

2. - Conditia este ca in momentul in care va inregistrati la Agentia de Somaj sa nu fiti sub un contract individual de munca sau sa urmati cursurile unei alte unitati de invatamant.

- Nu are nici o relevanta daca in timpul cursurilor ati avut contracte individuale de munca.

- Ce am spus mai sus reiese din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
...

Art.17.
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...

Art.34.
...
(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
m) la data admiterii într-o formã de învãţãmânt, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b).

Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj absolvent master iulia57 iulia57 Buna ziua! Am absolvit facultatea in 2010. In perioada 2011-2013 am urmat si absolvit masterul. Am fost la AJOFM sa depun dosar pentru ajutor somaj. Nu mi-au ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pentru absolventii de facultate adinutza_1990 adinutza_1990 buna ziua, anul acesta in iunie termin facultatea, dar, oare voi primi somaj? va multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)