intrucat nu am vreo experienta in drept, as vrea sa va prezint cazul meu si a va pune cateva intrebari.
In seara de sambata spre duminica eram cu prietena mea in Vama Veche unde am fost talhariti. Detalii despre talhari si despre talharie:
- toti 3 sunt minori (15, 16 si 17 ani)
- unul dintre ei a fost prins cu un cutit asupra lui (pe care, in momentul talhariei, a amenintat ca il va folosi)
- in aceiasi noapte, au mai comis urmatoarele infractiuni: furt (dintr-un cort), distrugere
- mare parte dintre bunuri au fost recuperate
- au recunoscut toate faptele
- conform declaratiilor lor nu au consumat alcool, droguri etc
Detalii despre mine si actiunile intreprinse pana acum:
- imediat dupa talharie am facut reclamatie la 112
- in momentul prinderii faptasilor am dat declaratii atat pentru jandarmerie (cei ce i-au prins) cat si pentru politie (unde au ajuns)
- intrucat in timpul atacului am fost agresat (echimoze in zona ochiului si a nasului), am fost imediat la IML Constanta. Din ce mi-au spus, constatarea ajunge direct la politie, nu la mine.
intrucat as vrea sa merg pana la capat cu acest proces, as vrea sa va pun mai multe intrebari:
1. am intreprins toate actiunile necesare dpdv legal? ar mai trebui sa fac si altceva pentru a ma asigura ca tot demersul va merge inainte?
2. este ok ca raportul IML ajunge direct la politie, fara a ajunge si la mine? trebuie sa il cer si eu?
3. avand in vedere cazul, care este pedeapsa pe care, cel mai probabil, o vor primi cei 3? care este sansa ca ei sa faca puscarie (nu pedeapsa cu suspendare)
4. tatal a cel putin unuia dintre faptasi este politist. influenteaza acest lucru?
5. pentru procesul penal am nevoie de avocat sau procurorul este reprezentantul meu (ca parte vatamata)
6. in cazul in care doresc sa cer daune morale (cel putin pentru banii dati pe o vacanta ce nu am avut-o) trebuie sa intentez si un alt proces si sa imi caut avocat?
7. orice alte informatii sunt binevenite
Aţi făcut sesizări , dar trebuie să fiţi sigur că cei 3 făptuitori vor fi urmăriţi penal, de aceea , dacă nu cumva organele de urmărire penală s-au autosesizat, va trebui să depuneţi plângere penală şi să faceţi declaraţie de constituire parte civilă pentru repararea prejudiciului. Certificatul medico-legal ar fi bine să îl ridicaţi şi dvs., cel puţin în copie , în caz că va fi trimis direct la poliţie.
Nu este obligatoriu să vă angajaţi avocat, dar ar fi recomandat, dacă doriţi să vă asiguraţi că făptuitorii vor fi traţi la răspundere conform vinovăţiei lor.
Pedeapsa poate fi încadrată între 3 şi 18 ani sau între 7 şi 20 , în funcţie de modalitatea de săvârşire , simplă sau agravantă. Acest aspect îl vor stabili organele de urmărire penală. Fiind minori, cei 3 , limitele de pedeapsă vor fi reduse la jumătate. În plus, dacă ei îşi vor recunoaşte vinovăţia, conform art. 320 indice 1 cod procedura penala, ar putea beneficia de reducerea cu otreime a limitelor de pedeapsă.
am fost in ziua imediat urmatoare la politie unde am dat declaratii (nu mai stiu exact cum se numeau) semnate despre cum s-au intamplat faptele. de asemenea, am participat impreuna cu acuzatii si la o simulare pe teren a celor intamplate. aceste activitati au loc doar in cazul in care politia a deschis deja un dosar de urmarire penala, nu?
1. informati-va daca certificatul INML a ajuns la dosar, daca nu, interesati-va la INML.
2.Solicitati in scris stadiul dosarului, ca sa puteti aprecia in ce faza a cercetarii penale se afla.
3.Nu procurorul este reprezentatul dvs. ,ci avocatul, care va va asista si reprezenta pe tot parcursul procesului penal, sfatuindu-va ce probe trebuie sa mai depuneti la dosar in special pentru sustinerea daunelor morale.Tot el, va sti ce trebuie sa intreprinda daca cercetarea penala se va sfarsi brusc cu un NUP, SUP, etc.Avand in vedere ca unul dintre copii este fiul unui politist, va trebui sa constate daca exista motive de trimitere al dosarului la alt Parchet competent.In concluzie, consultati un avocat.