avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND? Data post: ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND? Data post: Luni, 2 Noiembrie 2009, 02:12

Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. Initial am fost 2, apoi 3 apoi 4 persoane. Nefiind inspectiile metrologice la apometre facute de mult timp am acceptat situatia sa platesc pausal consumul de apa rece, fiecare apartament avand centrala proprie si ceasuri separate de gaz, deci doar consumul de apa se contoriza in sistem pausal. Lucrurile au mers astfel aproape 2 ani dupa care am ramas doar 2 persoane in apartament deci plata apei s-a diminuat conform numarului de persoane adica de la 20 m3 platiti lunar s-a redus la 10. De ceva vreme administratorul de bloc insista sa facem ceva si sa aducem la zi situatia apometrelor si sa permitem lunar verificarea/citirea apometrelor. Acest lucru imi creeaza un disconfort si un stres suplimentar. Nici macar proprietarul apartamentului nu abuzeaza si nu imi solicita vizite dese (cel mult o data pe an). Nu sunt dispusa la a permite patrunderea in apartament a oricui din asociatie, comitet si ce o mai fi in ierarhia aceasta. Intrebarea mea este daca ma poate obliga asociatia (presedintele) sa imi montez apometre si sa dau citire lunara atata timp cat se stie ca majoritatea dau consum de 1m3 maxim 2, iar eu mi-am asumat plata a minim 5 m3 lunar/persoana. Ce sfat pot primi in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:33, 8 Iulie 2012
montarea apometrelor intra in sarcina proprietarului de apartament si nu a chiriasului. administratorul nu va poate obliga sa montati apometre daca acceptati plata la pausal si a consumului redistribuit fata de consumul apometrului general de la intrarea in bloc.
daria7iulia a scris:

Nu sunt dispusa la a permite patrunderea in apartament a oricui din asociatie, comitet si ce o mai fi in ierarhia aceasta.

Independent de vointa si conventiiile incheiate de dvs cu proprietarul apartamentului,
legiutorul a prevazut in favoarea asociatiei de proprietari a reprezentantilor acesteia dispozitiile art 15 din L nr 230/2007
Cu un preaviz ade 5 zile,proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unuii delegaet al asociatiei,atunci cand este necesar sa se inspecteze,sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna,la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu
Fac exceptie cazurile de urgenta,cand accesul se poate face fara preaviz

Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
elga50, moderator
"proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unuii delegat al asociatiei,atunci cand este necesar sa se inspecteze,sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna"
Apometrele nu sunt proprietate comuna, iar la instalatia de apa adica tevile blocului mascate de ghena din baie nu se face nici o referire in aceasta "dorinta de inspectie". Nu sunt absurda, in caz de forta majora, defectiune la acel nivel, normal ca trebuie sa repar, imi revine mie aceasta sarcina chiar daca este un bun comun si chiar daca eram proprietar eu tot astfel era. Deci nu se solicita inspectie pentru aceste elemente comune.
Pur si simplu doresc evitarea unor astfel de vizite. Punct.
Faceti o socoteala, am platit cate 20 m3 lunar fata de familii cu acelasi nr de persoane care declarau un consum de maxim 5-6 m3. Nici aceasta nu este o situatie normala in aceasta tara, dar astea sunt regulile deci trebuie sa ne supunem indiferent de drepturile noastre la intimitate si de democratia interpretata de fiecare dupa cum ii convine.

Asta zice legea la care faceti referire: CAPITOLUL III
Drepturile şi obligaţiile proprietarilor

Art. 15

Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, ******atunci când este necesar să se inspecteze****, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz.

In nici un caz nu s-a pus problema acestei necesitati. Am marcat cu stelute textul.
Nu va poate obliga sa va puneti apometre.
In acest caz veti suporta consumul de apa pe care vi-l cere asociatia.

Mai degraba cred ca a fost vorba de o recomandare, nicidecum de o obligare a dv.
Nu va poate obliga sa va contorizati consumul cu apometre dar, asociatia neavand alt sistem de a va calcula consumul, este obligata sa va calculeze la pausal.Daca va convine puteti ramane asa dar, daca vreodata nu sunteti multumit de cat v-a pus asociatia in carca , cum demonstrati ca ei nu au dreptate?. Greu de contrazis atunci cu ei, pentru ca nu va sprijiniti pe nimic.

Alte discuții în legătură

Gestionare diferente apa la asociatie tomasso tomasso Diferenta rezultata intre consumul de a. c.din factura furnizor si consumul declarat de proprietarii apartamentelor cu apometre (69 din totalul de 70 un singur ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)