Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat separat pe fiecare apartament in parte. Unii dintre noi ne-am montat apometre, altii nu. Administratorul ne face calculul apei reci impartind suma totala de pe factura la numarul de m cubi insumati de la fiecare apartament, astfel ca, intr-o luna un m cub de apa costa 11 Ron, iar in alta 9 Ron. Cei care au apometru transmit exact consumul, pentru ceilalti se face o aproximare. Cu toate acestea, administratorul spune ca exista diferente intre m cubi din factura si m cubi insumati la nivel de bloc. Mie mi se pare corect sa platesc apa rece astfel: nr. de m cubi inregistrati de apometru inmultit cu pretul m cub de apa care se regaseste in factura de la Apa Nova, iar diferentele sa fie impartite in mod egal la numarul de apartamente. Desi i-am cerut administratorului sa-mi arate facturile de apa acesta nu o face si nici nu schimba modalitatea de calcul a sumei pe care o platim la apa. Va rog frumos sa-mi spuneti cum se calculeaza metrul cub de apa rece si cum as putea sa-l contest pe administrator in cazul in care acesta nu are dreptate.
In cazul existentei de supliment consum apa ,varianta de calcul este decisa de catre comitetul executiv dintre cele 4 variante utilizate
Nu exista dispozitie in vigoare care sa prevada concret modalitatea de impunere si recuperare supliment consum apa,astfel incat variantele utilizate in practica au avantaje si dezavantaje
In special ,in situatia existentei de consumatori contorizati si necontorizati este normal sa apara diferente intre factura total index comunicati si restul consumatorilor fara apometre
Conform HG 1588/2007 comitetul executiv poate adopta un regulament de gestionare si repartizare a consumului de apa.
Diferentele de apa se pot repartiza pe numar de persoane, pe cota indiviza, proportional cu consumul contorizat individual
La sectiunea Documente utile,puteti lectura model repartizare supliment consum apa
REGULA !!!
Pretul apei nu poate fi modificat. Cat e trecut in factura Apei Nova, trebuie luat ca atare. Acum e 6,9564 lei per mc, cu tot cu TVA. La acest pret se mai adauga 0,05 lei / mc, taxa municipala. Cei care n-au contoare, se trec la pausal. 5mc apa / persoana. Daca suma consumului de apa raportat, e mai mic decat cel facturat, atunci diferenta de apa se repartizeaza pe persoane prezente.
Corect este ca pentru fiecare apartament sa se calculeze valoarea apei la pretul facturii.
Pentru cei necontorizati nu se poate impune un numar fix de mc deoarece nimeni nu stie daca omul respectiv in casa lui, nu lasa robinetul sa curga incontinuu.
Pentru necontorizati, pentru consumuri estimate (ale celor care nu au dat consumul in luna respectiva) si, in general, pentru diferentele rezultate intre consumul facturat si cel declarat de locatari, comitetul executiv intocmeste un Regulament al asociatiei in care sa se prevada:
- cat se repartizeaza celor cu consum estimat;
- cat se repartizeaza celor necontorizati;
- ce criteriu se va folosi pentru repartizarea restului de diferenta - pe cota-parte indiviza, pe consum (asa cum procedeaza acum administratorul dv. - egal intre apartamente sau pe o combinatie ponderata intre aceste criterii.
Diferentele trebuie remarcate pe o rubrica separata - una pentru ambele ape sau doua pentru fiecare apa - rece si calda.
Un asemenea regulament de repartizare al consumului de apa va fi inteles si acceptat in timp de toata lumea si va va conferi o siguranta a corectitudinii calculului in mod transparent.
De exemplu:
- pentru consum estimat - consumul mediu declarat in luna de calcul pentru luna respectiva;
- pentru necontorizati - un procent din aceasta diferenta (20 - 80%) - fara a li se mai prevedea si consum individual separat;
Va multumesc pentru ajutor. Am citit si eu legislatia, idea este ca modalitatea de plata a diferentelor la apa nu este CLAR statuata in lege si acest lucru lasa loc la interpretari. In cazul meu, factura la apa are pretul cel mai mare din tot blocul deoarece suntem o familie cu 4 membri si consumul este pe masura. Eu platesc in mod cinstit consumul pe care mi-l inregistreaza apometrul si, dupa umila mea parere, diferentele la apa trebuie sa ne priveasca pe toti proprietarii la fel.
Presedintele blocului mi-a spus ca "unde este o persoana se face un ceai, unde sunt patru persoane se fac 4 ceaiuri". Dar "ceaiurile" celor 4 persoane ale familiei mele sunt contorizate de apometru si achitate in acord cu consumul. Eu nu vad nicio legatura cu diferentele la apa rece.
As dori, daca stie cineva, Instructiunile ANRSC cu privire la norme metodologice de facturare si repartizare pe proprietar in condominiu sa-mi trimita un link. Eu am cautat pe Internet, dar nu le-am gasit explicate clar. Multumesc.
Pentru diferentele de apa fiecare asociatie isi face propriul Regulament de repartizare a consumurilor dincoace de bransament, pe proprietatea comuna si pe consumul comun din asociatie.
Nu veti gasi legislatie in domeniu, decat poate reguli orientative.
Nici dv., dar nici alt locatar, nu poate pretinde sa plateasca numai ceea ce-i masoara apometrul, deoarece de la bransament pana la apometrul din casa, inclusiv acesta, se inregistreaza diferente de consum lunar care, aceasta diferenta, are mai multe cauze si care trebuie repartizata intre consumatorii din asociatie dupa criteriile pe care am incercat sa vi le arat mai sus.