avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza pretul apei reci?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza pretul apei reci?

Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat separat pe fiecare apartament in parte. Unii dintre noi ne-am montat apometre, altii nu. Administratorul ne face calculul apei reci impartind suma totala de pe factura la numarul de m cubi insumati de la fiecare apartament, astfel ca, intr-o luna un m cub de apa costa 11 Ron, iar in alta 9 Ron. Cei care au apometru transmit exact consumul, pentru ceilalti se face o aproximare. Cu toate acestea, administratorul spune ca exista diferente intre m cubi din factura si m cubi insumati la nivel de bloc. Mie mi se pare corect sa platesc apa rece astfel: nr. de m cubi inregistrati de apometru inmultit cu pretul m cub de apa care se regaseste in factura de la Apa Nova, iar diferentele sa fie impartite in mod egal la numarul de apartamente. Desi i-am cerut administratorului sa-mi arate facturile de apa acesta nu o face si nici nu schimba modalitatea de calcul a sumei pe care o platim la apa. Va rog frumos sa-mi spuneti cum se calculeaza metrul cub de apa rece si cum as putea sa-l contest pe administrator in cazul in care acesta nu are dreptate.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:26, 18 Martie 2014
Fulg a scris:
Desi i-am cerut administratorului sa-mi arate facturile de apa acesta nu o face si nici nu schimba modalitatea de calcul a sumei pe care o platim la apa. Va rog frumos sa-mi spuneti cum se calculeaza metrul cub de apa rece si cum as putea sa-l contest pe administrator in cazul in care acesta nu are dreptate.

Administratorul gestioneaza consumul de apa asa cum decid proprietarii din asociatie prin reprezentantii lor in conducerea asociatiei: presedintele si comitetul executiv.
Acestia stabilesc regulile, metodele... iar administratorul le duce la indeplinire.
Discutati cu presedintele asociatiei si propuneti-i sa stabileasca impreuna cu membrii comitetului executiv, un regulament de gestionare a apei adaptat la cerintele asociatiei dumneavoastra.
Prin acest regulament se poate stabili data citirii apometelor, cantitatea de apa ce se trece la plata celor care nu aduc indexul, cantitatea de apa ce se repartizeaza celor fara apometre, modul de suportare a pierderilor din avarii, modul de suportare a apei folosita in alte scopuri decat pentru apartamente...
Nu exista nici o reglementare care sa precizeze, de exemplu, ca se trec 5 metri cubi de persoana asa cum gresit se spunea intr-un mesaj. Nu exista nici o lege in care sa se precizeze ca pe lista de plata se trece obligatoriu pretul unitar de pe factura furnizorului...

Dar clar si logic este ca asociatia trebuie sa incaseze pe apa repartizata pe lista, in total exact suma care este pe factura emisa de furnizor.
Cum se repartizeaza factura, este de competenta comitetului executiv, conform Legii 230/2007 si HG 1588/2007.
In partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile" gasiti un exemplu de regulament de gestionare a apei adoptat intr-o asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)