avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare apa rece si calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare apa rece si calda

Buna ziua.
Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru apa rece (un singur contor apa nova) si cate unul de apa calda pentru fiecare scara.
In iulie 2013, in adunarea generala s-a hotarat luarea in calcul a contoarelor de apa din apartamente. Am stabilit un regulament unde scrie cum se face citirea, repartizarea si verificarea. Problema este ca unii dintre cei fara contoare de apartament striga ca nu avem dreptul sa luam in considerare ca nu avem contoare pe fiecare scara (apa rece). Este adevarat acest lucru?
Va rog frumos sa imi raspundeti cu prevederi din lege, nu cu prevederi din practica unora sau altora. Nu as dori nici pareri, ci pur si simplu trimiteri la articole din lege. Eu tot am cautat si din ce am reusit sa inteleg nu am nevoie neaparat de contoare pe fiecare scara. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:46, 3 Septembrie 2013
Concret care este relevanta contoarelor de scara ?
Indiferent ca exista unul sau mai multe aparate de contorizat consumul utilitati.exista un singur bransament de facturare ,diferenta,respectiv suplimentul de consum - probabil ca aceste diferente au generat suspiciunile si pretentiile unor proprietari,suplimentul de consum se repartizeaza tuturor proprietarilor conform procedura decisa de comitetul executiv
Niciuna dintre cele 4 variante de repartizare supliment consum nu este legal prevazuta si nu este perfecta,astfel incat ,oricare dintre variante poate genera suspiciuni si nemultumiri din partea unor proprietari
Cumva ei au dreptate, in sensul ca diferenta de apa din tot blocul li s-ar repartiza lor.

Deci ar fi corect sa montati contoare pasante la fiecare scara, astfel incat pentru fiecare caz in parte de necontorizat sa i se calculeze in functie de consumul scarii respective.

Sa va trimitem la text de lege nu prea putem pentru cazul de fata, ci pur si simplu se aplica legislatia in vigoare pentru blocuri contorizate.
Asociatia trebuie sa-si faca doar acest Regulament de repartizare a consumurilor si chestiunea e legala.

Daca ei se leaga de faptul ca nu aveti contoare de bransament, asta este o pretentie prea mare si ar face mai bine sa-si monteze ei apometre in casa, ca ii costa mai putin, mult mai putin.

E o parere. Daca vreti s-o luati in seama, bine, daca nu, cautati prin legislatie ceva care s-ar potrivi cazului dv.

Multumesc pentru pareri. Avem un regulament si calculul se face asa: contorul de apa rece este pentru tot blocul. Am stabilit noi ca intai se scad 10% din consum si se imparte tuturor pe cota parte indiviza fiind considerate consumuri pentru parti comune (ghene) si eventuale pierderi. Asta inseamna cam 5-6 lei de apartament maxim 7 lei. Apoi din ce ramane se scad apartamentele cu contoare individuale si ce ramane se imparte celor care nu au contoare de apartament dar nu mai mult de 5,1 metri cubi apa rece/persoana/luna. Daca totusi nu se acopera consumul se imparte tuturor tot pe cota parte indiviza.nPana acum nu am ajuns in situatia asta sa nu pot acoperi factura din start. Problema este ca cei care sunt la pausal platesc vreo 130 ron la patru persoane adica vreo 19.5 metri cubi care daca ii impartim la 4 avem sub maximul de 5,1 de persoana. Ei sunt foarte nemultumiti din aceasta cauza.

Am si eu o curiozitate. Contorul de apa rece de bransament arata un consum lunar de aprox 550 metri cubi la 140-145 de persoane.
Pe la dumneavoastra care este consumul ca mie mi se pare cam mare?
Noi am stabilit inca de acum 5 ani, pentru cei care nu aduc consumul (indexul lunar) la asociatie sa fie trecuti la plata cu 7 metri cubi de persoana pe luna. Acesti 7 metri cubi au rezultat simplu facand impartirea cantitatii de apa facturata pe numarul de persoane din asociatie. Cam aceasta a fost media consumului nostru acum 5 ani si chiar daca in unele luni media a fost mai mica sua mai mare, am ramas de 5 ani la acest 7 m.c./persoana.

In partea dreapata a acestei pagini la "Documente utile" gasiti un regulament de gestionare a consumului de apa pe care-l aplicam de vreo 5 ani. Poate va foloseste.
Conform regulamentului nostru, primul pas este sa trecem in lista de plata consumul fiecarui apartament asa cum rezulta din diferenta de index de la o luna la alta, citita pe apometrele din fiecare apartament. Apoi trecem in lista cate 7 m.c./persoana pentru apartamentele care nu aduc la cunostinta asociatiei indexul ori nu au apometre (nu mai este acum cazul).
Daca nu se acopera factura in acest fel se trece la pasii urmatori: repartizarea diferentei proportional cu consumul sau cu cei 7 m.c./pers (maxim 10%), apoi pe cota indiviza... Dar in ultimii 5 ani am ajuns doar de 5-6 ori (la avarii mari) sa nu acoperim factura pana a repartiza ceva pe consum, din care de doua ori am depasit cei 10% pe consum si-am fost nevoiti sa repartizam diferenta pe cota indiviza de proprietate.
@adriantot

Intre situatia din blocul utilizatorului si blocul dv., domnule Adrian, este o diferenta care conteaza la impartirea apei / persoana.
La utilizator se consuma si apa calda, iar la dv. nu.

Imi pare ca si ei utilizeaza un Regulament foarte bun si corect, numai ca problema se pune cu contestatia celor care nu sunt contorizati cum ca platesc prea mult de persoana ca apa rece, pe langa apa calda si argumentul contestatiei este ca nu au contor la fiecare scara.

@adriandanciu

Daca ei contesta ca ar plati prea mult, raspunsul dv. ar trebui sa fie: ".....si de unde stim noi ca nu consumati mai mult decat va punem pe lista?".
Ideea cu contoarele pasante este pentru a contoriza mai corect tocmai acest consum intre scari. Pentru ca este posibil ca un necontorizat de la scara 1 sa consume 30 mc / luna, indiferent de numarul persoanelor, iar altul, de la scara 2, sa consume numai 20 mc. Media ar fi 25 intre cei doi, ceea ce nu e corect, daca vreti sa masurati cat de cat consumul scarilor si sa-i puneti pe fiecare sa plateasca cat mai aproape de consumul real.

Iar 5.1 mc / persoana nu este o norma care sa se aplice in acest caz, ci in cazurile care nu prea mai exista azi si anume la blocurile necontorizate, existand un singur bransament la mai multe blocuri, motiv pentru care furnizorul cerea la contractare numarul locatarilor din bloc, pentru a sti cu aproximatie cat sa factureze.

Si am sa va rog sa va aduceti aminte cum imparteati apa la pausal pe vremea cand nu existau contoare de scara (la apa calda) si nici contorizare in apartamente. Pur si simplu imparteati factura la numarul de persoane, fara a mai socoti pierderi, pret al apei....si altele.
Si nimeni nu avea nimic de spus pentru ca asta era factura si astia erau locatarii..... Trebuia repartizata, incasata si achitata in intregime.

Nu stiu daca sunteti din Bucuresti, dar aici exista o HCGMB cu numarul 41/2002 si un Regulament de aplicare a acesteia care va poate folosi.

Alte discuții în legătură

Repartizari pierderi apa calda si apa rece catula catula buna ziua in blocul in care locuiesc avem apometre la apa calda si apa rece si veau sa intreb cum se repartizeaza pierderile dupa ce criteriu???la noi au ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Baremuri consum de apa in bucuresti CatalinSerban CatalinSerban Buna ziua Exista o reglementare - NU Recomandare - cu privire la nivelul maxim de apa calda si rece ce pot fi alocate unui consumator necontorizat intr-un ... (vezi toată discuția)