avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare apa rece si calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare apa rece si calda

Buna ziua.
Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru apa rece (un singur contor apa nova) si cate unul de apa calda pentru fiecare scara.
In iulie 2013, in adunarea generala s-a hotarat luarea in calcul a contoarelor de apa din apartamente. Am stabilit un regulament unde scrie cum se face citirea, repartizarea si verificarea. Problema este ca unii dintre cei fara contoare de apartament striga ca nu avem dreptul sa luam in considerare ca nu avem contoare pe fiecare scara (apa rece). Este adevarat acest lucru?
Va rog frumos sa imi raspundeti cu prevederi din lege, nu cu prevederi din practica unora sau altora. Nu as dori nici pareri, ci pur si simplu trimiteri la articole din lege. Eu tot am cautat si din ce am reusit sa inteleg nu am nevoie neaparat de contoare pe fiecare scara. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:46, 3 Septembrie 2013
adriandanciu90 a scris:
Problema este ca unii dintre cei fara contoare de apartament striga ca nu avem dreptul sa luam in considerare ca nu avem contoare pe fiecare scara (apa rece). Este adevarat acest lucru?
Pai daca unii striga, inseamna ca este adevarat ca striga! Asta ca sa glumesc cu dumneavoastra.
Faptul ca este un apometru general pe o scar ori pe 2-3 scari nu are relevanta din moment ce aplicati acelasi regulament pentru toti.
In asociatia noastra ar fi si imposibil sa montam apometre pentru fiecare scara. Instalatia este comuna pentru cate doua scari. Un apometru alimenteaza doua scari. dar separarea nu se poate face din subsol si ar trebui eventual refacuta instalatia de la subsol pana la ultimul etaj. Prin apartamentele de la scara A trec coloanele de jos pana sus prin bai. Din fiecare baie a scarii A, trece prin perete cate o conducta de 50 cm pe orizontala si acestea ajung in fiecare baie de la scara B.
Pe celalalt tronson trec conducte de apa de la subsol pana la etajul 10 prin bucatariile tuturor de la scara B. Iar din fiecare bucatarie de la scara B este cate o conducta de 50 cm ce trece orizontal prin perete in fiecare bucatarie de la scara A.
Situatia este exact la fel si la blocul de alaturi ce are doua scari.
Apoi aceste coloane de alimentare mai trec si prin spatiile comerciale de la demisol, parter si mezanin cu multe coturi, deviatii si treceri prin aceste spatii pana ajung la primul etaj de partamente.
Solutia noastra a fost sa-i determinam pe toti sa-si instaleze treptat apometre individuale si acestea constituie baza de repartizare a consumului. Altfel indiferent ca aveti sau nu apometre la fiecare scara, diferentele si nemultumirile vor exista.

Spuneti ca:
Am stabilit noi ca intai se scad 10% din consum si se imparte tuturor pe cota parte indiviza fiind considerate consumuri pentru parti comune (ghene) si eventuale pierderi.

Observati diferenta intre regulamente? Dumneavoastra-i incarcati pe toti cu un consum suplimentar de 10% indiferent cat a consumat fiecare, indiferemt ce diferente sau pierderi aveti...
Ori noi in primul rand repartizam fiecaruia atat cat a consumat conform apometrelor, apoi cei 7 m.c. pentru cei fara apometre si numai daca nu se acopera factura mergem in continuare pe regulament si repartizam diferenta pana la maxim 10% pe consum si abia apoi daca tot nu acoperim factura mai repartizam si pe cota indiviza.
Noi consumam lunar, in medie, 1000 m.c. apa. Pai daca am repartiza intai 10%, tuturor, indiferent de consum, indiferent de persoane, asta ar insemna 100 m.c. de apa luna de luna, ceea ce este enorm de mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizari pierderi apa calda si apa rece catula catula buna ziua in blocul in care locuiesc avem apometre la apa calda si apa rece si veau sa intreb cum se repartizeaza pierderile dupa ce criteriu???la noi au ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Baremuri consum de apa in bucuresti CatalinSerban CatalinSerban Buna ziua Exista o reglementare - NU Recomandare - cu privire la nivelul maxim de apa calda si rece ce pot fi alocate unui consumator necontorizat intr-un ... (vezi toată discuția)