avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum apa nedeclarat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum apa nedeclarat

Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat metrologic, iar jumatate din locatari fie nu declara consumul deloc, fie declara un consum mult mai mic. Administratorul pune toata diferenta nedeclarata la pierderi, si ne mareste pretul pe metru cub, pana la acoperirea "pierderilor". Vorbim aici de zeci de metri cubi de apa "pierderi" in fiecare luna. Evident, eu sunt unul din cei care declara corect, la virgula, insa m-am saturat sa platesc apa pentru altii. Ce pot face? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Xerxes77 , utilizator 18:10, 21 Martie 2017

Toate aceste probleme se discuta in AG a membrilor - probabil ca nu ati tinut-o inca.
Com. executiv poate intocmi un Regulament de repartizare a "pierderilor". De fapt acestea nu sunt pierderi propri-zise, ci neinchideri, care au mai multe cauze - o parte le-ati enumerat dvs.
Verificari ale instalatiilor interioare, ale modului cum sunt montate aceste apometre, daca sunt sigilate, daca... , se mai fac in "parohia'' dvs.? Ati depistat vreun proprietar care smechereste apometru sau care declara intentionat un consum mai mic?
Discutati in AG aceste probleme, vedeti ca aici pe forum au fost o multime de topicuri de acest fel, iar in partea dreapta, la sectiunea Documente utile o sa gasiti cel putin un astfel de regulament. Il descarcati, il discutati intre dvs. si il adaptati la nevoile asociatiei.
Succes!
Discutati concret problema cu presedintele de asociatie care detine autoritatea si competenta sa dispuna masuri concrete pentru verificare documente apometre individuale si periodic poate dispune verificarea corectitudinii declararii consumurilor individuale
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Ideea este ca seful de scara a renuntat la functie, iar administratorul spune ca nu poate merge sa citeasca apometrele, pentru ca trebuie sa fie insotit de catre o comisie, din care neaparat trebuie sa faca parte si seful de scara (care nu exista).
Sunt vecini, cate 2-3 in apartament, care declara 1 metru cub de apa rece, si 1 metru cub de apa calda, intr-o luna gen decembrie, ceea ce este absurd. Eu cu 3 persoane am 7-8 metri pe fiecare (calda, si rece).
La intrarea in bloc sunt afisate consumurile pe toate cele 6 blocuri din asociatie, inclusiv costul pus de administrator pe metru cub, astfel incat sa se acopere pierderile. La blocul nostru sunt mereu cele mai mari preturi.
AG nu se convoaca, nimeni nu vrea rolul de sef de scara, si situatia se taraganeaza asa la nesfarsit.
Intrebare: pot face plangere penala impotriva asociatiei, pentru faptul ca manipuleaza pretul pe metru cub, astfel incat sa suportam noi consumul nedeclarat, daca nu gasesc intelegere la presedinte?
Functia de sef de scara nu exista asa cum nu exista calendele grecesti.

Asociatia de proprietari este administrata de un comitet executiv condus de un presedinte care este si presedintele asociatiei.
Administratorul este un salariat al asociatiei pe care l-a angajat comitetul executiv si are atributiile precizate in Legea nr. 230/2017.
Actele sunt verificate de cenzor(i) dpdv al corectitudinii si legalitatii iar activitate admnistratorului este supravegheata de comitetul executiv.

Cititi Legea 230/2007 si HG1588 pentru a va lamuri cine si ce atributii au in asociatie.

Pe langa atributiile comitetului, presedintelui, cenzorilor in cele 2 acte normative veti regasi si drepturile si obligatiile proprietarilor, cine poate verifica activitatea asociatiei si poate aplica sanctiuni.

Aveti acces la orice document al asociatiei si aveti dreptul sa solicitati orice clarificari privind listele de plata si activitatea asociatiei.

L230/2007
[ link extern ]
HG1588/2007
[ link extern ]

Puteti sesiza serv relatii cu asoc de proprietari din cadrul primariei.
Plangere penala faceti degeaba, daca vi s-a produs un prejudiciu este vorba despre un litigiu civil.
@Xerxex77

Propuneti in Adunarea Generala ca diferntele de la consumul de apa sa se imparta pe apartamente dintre contorul de bransament si reparttitoarele de apa din apartamente iar pretul de referinta sa fie pastrat , la consumurile declarate de proprietari . Astfel si cei care cred ca fenteaza vor plati diferentele de pret.
la fel ca dv..

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia dani..mih dani..mih Buna ziua, De cand m-am mutat in blocul in care locuiesc (3 ani)am mereu nentelegeri cu asociatia de proprietari.problema mea consta in; -Aproape la 2 -3 ... (vezi toată discuția)
Diferente pret apa rece teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta . - Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi ... (vezi toată discuția)